Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 19 MARS 1999
  

EXTRA
ÖB i dag:
Försvaret halveras


Owe Wiktorin
- ÖB är inte förbannad trots det ”brutala” språkbruket. Försvarets informationschef Kurt Svensson berättar.
Därför ”brutal”-bantas försvaret Kurt Svensson ger försvarets syn på saken
ÖB stannar trots allt bråk med försvarsministern Björn von Sydow
Hjälp Så lyssnar du på RealPlayer-ljud

Tidigare artiklar:
14/11 -98: Wennman möter ÖB Owe Wiktorin. Han har order att lägga ner.
14/11 -98: Lena Mellin: Försvarsbeslutet var omodernt redan när det togs.
ÖB Owe Wiktorin planerar en halvering av det svenska försvaret i samband med den stora bantning som blir följden av de neddragna försvarsanslagen.
  Han beskriver själv bantningen som brutal. Beskedet lämnades vid en intern information till försvarets personal.
  Vid informationen över försvarets intern-tv avslöjade överste Claes-Göran Fant att försvaret enligt den nuvarande planeringen 19 maj tänker föreslå regeringen att man behåller sex armébrigader, fyra tunga med stridsvagnar och två lätta. I dag har försvaret 13 brigader.
   Det framtida försvaret skall få åtta JAS-divisioner, men man tänker fortfarande köpa de 200 JAS 39 Gripen som har beställts. I dag har flyget tolv divisioner.
   Antalet ytstridsfartyg halveras från 24 till tolv, varav åtta kustkorvetter av typ Visby.
   Antalet ubåtar minskas från nuvarande nio till framtida fem.
   Fyra amfibiebrigader byggs upp.
   Antalet helikopterbataljoner blir oförändrat fyra.
   Antalet värnpliktiga blir cirka 15 000, behovet får styra antalet, sade ÖB.
   Dessutom får försvaret cirka 30 000 man i nationella skyddsstyrkor. Försvarets anställda minskas drastiskt i framtidens försvar. Kvar blir 9 000 yrkesofficerare av dagens 14 000. De civilanställda minskas till 5 000 från nuvarande 9 200.

Preliminära siffror
   ÖB har tidigare skisserat ett försvar av denna storleksklass men detta var första gången ett klart besked lämnades om hur stort det framtida svenska försvaret kan bli.
   Både Wiktorin och Fant betonade att siffrorna är preliminära men försvaret anser det viktigt att personalen får en uppfattning om vad som väntar i framtiden.
   ÖB ville inte nu avslöja vilka individuella förband som kommer att försvinna.
   Men han klargjorde att i framtiden kommer förbanden inte att finnas spridda över hela Sveriges yta som nu, utan de kommer att koncentreras till färre orter.



Freden försvarets öde
Bakom försvarets dramatiska bantning ligger den gynnsamma säkerhetspolitiska utvecklingen.
- Man kan inte låtsas som om inget har hänt. Sovjetunionen och Warszawapakten finns inte längre, förklarade försvarsminister Björn von Sydow på fredagen.
Inom överskådlig tid, det vill säga tio år, finns inget konkret militärt hot mot Sverige från Ryssland. Detta har den parlamentariska Försvarsberedningen slagit fast.
Men därefter vet ingen vad som kan hända. Sverige måste ha möjlighet att parallellt med en eventuell rysk upprustning också kunna bygga upp det svenska försvaret på nytt. Det brukar kallas anpassning. Det kan man inte göra från noll, därför behövs fortfarande ett grundförsvar.
Dessutom vill Sverige agera internationellt i fredsfrämjande insatser med mark, flyg och sjöstridskrafter. Då behövs en relativt omfattande försvarsmakt.
Andra länder har dragit ned försvaret på samma sätt som Sverige nu gör. Danmark är inne i samma skede som Sverige medan Finland och Norge ligger något senare. Frankrike har genomfört en oerhört omfattande bantning av försvarsstyrkorna, liksom USA.
Det svenska försvarets snabbt forcerade bantning beror dels på de kommande tioprocentiga anslagsminskningarna om ett par år och dels på regeringens ändrade inköpsrutiner som försvaret säger ha kostat det sju miljarder de kommande åren.
Försvarsbudgeten är i år cirka 40 miljarder kronor. Hälften går till materiel.
I samband med försvarets bantning kommer också den svenska försvarsindustrin att utsättas för svåra påfrestningar. Försvaret kommer att behöva köpa mindre utrustning än man tänkt sig tidigare.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER