Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 12 MARS 1999
  

Här grips Europas knarkkung
Plastikopererad för hundratusentals kronor för att lura polisen


FAST Princ Dobroci kunde gripas utanför hotell Hilton i Prag den 23 februari i år, avslöjar den norska tidningen Verdens Gang.
Foto: POLISEN
FÖRE. Princ Dobroci före plastik-operationerna. EFTER. Dobroci efter plastik-operationerna.
Här grips en av Europas mäktigaste knarkkungar.
  Princ Dobroci, 34, arresterades nyligen i Tjeckien – trots att han plastikopererat sig för hundratusentals kronor för att förvilla polisen.
  
– Dobroci är en stor fisk. Hans och andras ligor av etniska albaner kontrollerar 80-90 procent av heroinmarknaden i Skandinavien, säger Lennart Davidsson på rikskriminalens narkotikarotel.
  Gripandet var resultatet av en gemensam aktion - kallad Operation Milestone - mellan polisen i Sverige, Norge och flera andra europeiska länder.
  Polisen tror att Dobrocis organisation och andra albanska ligor står för närmare 90 procent av all heroinsmuggling till Sverige och Skandinavien.

Heroin till Norden
  
Heorinet transporteras längs den så kallade ”Balkan-rutten”, till Tjeckien och hamnar sedan i Sverige och de andra nordiska länderna.
  Dobroci är tidigare dömd i Norge. 1996 rymde han från det norska fängelset Ullersmo och har sedan dess varit efterlyst.
  Norsk polis tror att det heroin som Dobroci och hans anhängare smugglar in i landet ofta tar vägen via depåer i Sverige.

42 gripna runt Europa
  
Lennart Davidsson ser gripandet av Princ Dobroci som en framgång i kampen mot heroinet.
  – Dobroci är en av de stora fiskarna, säger Davidsson till Aftonbladet.
  Operation Milestone inleddes i fjol och är den europeiska polisens senaste vapen i kampen mot heroinsmugglarna. I anslutning till infångandet av Dobroci har polisen gripit ytterligare 42 personer över hela Europa som misstänks tillhöra samma organisation.
  – 1997 beslagtogs 14 kilo heroin i Sverige. 1998 var den siffran hela 70 kilo. Den enorma ökningen var anledningen till att vi drog i gång polissamarbetet, berättar Lennart Davidsson.
  Princ Dobroci, en 34-årig från Pec i Kosovo, har efter flykten från det norska fängelset gjort allt för att gäcka polisen.
  Förutom att ha rakat av sig håret och gått upp väsentligt i vikt har han låtit plastikoperera sig.
  Efter besök på en privatklinik i Kroatien var hans ansikte, enligt VG, så gott som oigenkänneligt.
  Näsan hade ny form, hakan var bredare och ögonpartiet förändrat.
  Polisen tror att mångmiljonförtjänsterna från Dobrocis heroinförsäljning har gått till UCK-gerillans väpnade kamp i Kosovoprovinsen.
Hans Österman


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER