Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 16 FEBRUARI 1999
  

---EXTRA--- ”Hon är slående lik Elvis”

PAPPAS LEENDE? Lisa har bott i Stockholmsförorten med sina två barn de senaste tio åren. Grannarna har känt henne som Lisa Johansen. I dag när boken släpps befinner hon sig på hemlig ort.

Aftonbladets reporter mötte”Elvis dotter”
Hon lever som Lisa Johansen i en Stockholmsförort med sina två barn.
  Men hon säger att hon föddes som Lisa Marie Presley – och att den kvinna vi känner till det namnet är en bluff.
  Aftonbladets Annika Sundbaum-Melin träffade henne sommaren 1997.
  – Jag vill ha upprättelse för både min och mina barns skull, sa Lisa då.
  
I januari 1995 berättade Aftonbladet om två svenska forskare – Håkan Borglund och Greger Jönsson – som hävdade att den Lisa Marie Presley som gift sig med Michael Jackson var en bluff.
  Till stöd för sina påståenden hade de ansiktsanalyser efter bilder på Elvis och Priscilla Presley, samt på deras gemensamma dotter Lisa Marie som barn. Sedan dess har världspressen jagat Priscilla och fru Jackson för kommentarer.
  Den svenska tvåbarnsmamman Lisa Johansen säger sig ha bevis för att det är hon som är Elvis och Priscilla Presleys dotter Lisa Marie.
  
I dag släpper hon sin bok ”I, Lisa Marie”. Hon har fått en och en halv miljon i förskott för boken, hon har kontakt med tidningar som Wall Street Journal, People Weekly, Time och danska morgontidningen Jyllandsposten. Alla vill de publicera hennes historia.
  Sommaren 1997 träffade jag Lisa Marie Presley, eller Lisa Johansen.
Det kändes en smula märkligt. Var hon en mytoman som trodde sig vara Elvis dotter eller var det faktiskt så att sanningen överträffat dikten? Det är upp till var och en att bedöma.
  
Lisa är en spröd, mörk tjej som ger ett dämpat och behagligt intryck. Hon är slående lik både Elvis och Priscilla.
  – Jag har levt i exil i Sverige sedan jag var nio år. Jag funderade inte så mycket på att mamma lämnade mig. Men jag trodde att hon skulle komma och hämta mig så småningom, säger Lisa.
  Lisa kom först till Göteborg. Som barn och tonåring bodde hon med en fosterfamilj i Upplands-Väsby norr om Stockholm.

”För mig handlar det inte om pappas pengar”
Varför ska vi tro på att du är Elvis dotter?
  
– Därför att jag kan beskriva mitt rum på Graceland i detalj, därför att jag har en barndomsvän därifrån som kan bekräfta vem jag är, säger Lisa och gör sedan en mycket detaljerad beskrivning av sin fars begravning.
  – Några av mina fars vänner har också hjälpt mig mycket i mina efterforskningar.
Om du nu är Elvis dotter, var är födelsebeviset?
  
– Det finns på Baptist Memorial-sjukhuset i Memphis, det har jag försökt att få tag på. Men jag har mina egna fotavtryck från när jag var nyfödd, i USA gör man fotavtryck på alla nyfödda.
  – Innan hon dog berättade min fostermormor att Elvis har en koppling till mina fosterföräldrars släkt, vilket förklarade varför jag hamnade där jag hamnade.
  – Min önskan är faktiskt att mamma Priscilla stämmer mig, om hon gör det kan jag äntligen få till stånd en DNA-analys som bevisar att jag är jag.
Tror du att din mamma är ute efter att sno dig på ditt rättmätiga arv?
  
– Jag vet inte ens om det finns några pengar efter pappa kvar. För mig handlar det inte om det längre, det handlar om att få tillbaka min identitet.
  Sent i går kväll fick Aftonbladet också tag på Lisas bästa väninna Maria Skelly i Florida.
  – Jag har känt Lisa i många, många år. Jag vet att den här historien känns chockerande och konstig första gången man hör den. Men jag har varit med Lisa när hon träffat Elvis gamla vänner, jag har sett hur de gråtit när de känt igen henne, hört hur de talat om gemensamma minnen från Graceland.
  – Det de har gjort mot henne är en fruktansvärd sak. De har stulit hennes liv.
Annika Sundbaum-Melin
[email protected]


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER