Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 16 JANUARI 1999
  

---EXTRA--- Massaker i Kosovo: 39 ihjälskjutna

MÅNGA KROPPAR STYMPADE Upp till 40 kroppar hittades utanför den kosovoalbanska byn Racak söder om Pristina. Många var äldre män och många kroppar var stympade. Enligt byborna fördes männen upp på en kulle och avrättades av serbisk polis.
Foto: AP

LYSSNA: Ekots reporter i direktrapport från platsen för massakern i Kosovo.
(Kräver Real Player)


En rebellsoldat från den kosovoalbanska UCK-gerillan håller undan en hundvalp från en av kropparna, som hittades dagen efter en hård attack från serbiska styrkor.
Foto: AP

RACAK . Kropparna efter upp till 40 civilklädda kosovoalbanska män påträffades på lördagen invid byn Racak, söder om provinshuvudstaden Pristina.
   Journalister räknade till minst 35 döda kroppar. Kosovoalbanerna gav siffran 46 döda. Åtta av dessa uppgav ha tillhört UCK-gerillan.
  Många av offren var äldre män och många kroppar var stympade. Flera hade utstuckna ögon och krossade huvuden. En man hade blivit halshuggen, och en annan var skjuten bakifrån. Observatörer sade att de flesta verkade ha skjutits från nära håll.

Kropparna låg utspridda
  Kroppar låg utspridda på en bergssluttning och i bergsklyftor. Från byn hördes kvinnors gråt.
  Enligt byinvånarna skilde den serbiska polisen männen från sina familjer och ledde dem mot områdets polisstation. Men senare fördes männen upp på berget, där de dödades.
  En man som kallade sig Raim berättade att tungt beväpnad polis på fredagsmorgonen kommit till byn tillsammans med soldater. De hade trängt in på familjens gård och dödat fadern och två bröder. Raim själv befann sig i bergen när massakern inträffade.

OSSE-chefen är skakad
  - Hälften av invånarna klådde de upp, resten kan ni se här. Vad ska vi ta oss till? sade han och fattade om ett gevär med UCK:s symbol.
  Chefen för den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s övervakare, den amerikanske diplomaten William Walker, vara skakad:
  -- Detta är en vedervärdig och mycket allvarlig händelse. Jag har inte ord för att beskriva den. Det ser ut som om den utförts av människor som inte värderar människoliv, sade han.
  På fredagen rapporterade det serbiska mediecentret i Pristina att 15 UCK-män dödats i strider vid Racak och två andra byar. Attacken mot byarna skedde som straff för UCK-attacker mot polisen, hette det.

Blodigaste händelsen hittills
  Fredagens våldsutbrott är det blodigaste sedan ett informellt eldupphör nåddes i oktober och kanske den brutalaste enskilda händelsen sedan konflikten blossade upp för snart ett år sedan.
  I december dödades vid ett tillfälle 36 UCK-soldater av armén när de försökte smuggla vapen över gränsen från Albanien. Sammanlagt har omkring 2.000 människor, flertalet kosovoalbaner, fått sätta livet till sedan serberna inledde en offensiv i februari förra året för att krossa UCK
AP

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER