Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 15 JANUARI 1999
  

Ät fett – och gå ändå ner i vikt

RÄKNA MED DIARRÉ Priset för glädjen att få proppa i sig hur mycket fet mat som helst blir diarré. Det nya bantningsmedlet hindrar kroppen från att ta upp fett – det rinner rätt igenom. Hans Lennernäs på Uppsala universitets forskningslaboratorium ska testa medlet på normalviktiga svenskar.
Foto: PETER KNOPP

Väger du för mycket? Testa dig själv - direkt på nätet!
Ny bantningsmedicin testas snart i Sverige
En ny bantningsmedicin ska testas i Sverige inom kort.
  Medlet blockerar både fett och kolesterol så att de rinner rakt igenom kroppen.
  – Det är betydligt effektivare än de två piller som finns i dag, säger kemisten Helmut Hauser.
  
Han är chef för det biokemiska laboratoriet vid Zürich tekniska universitet i Schweiz där den nya substansen tagits fram.
  – Den består av ett protein som proppar igen de kanaler i tarmväggen som för ut fetterna i kroppen, säger Helmut Hauser.
  Det hela bygger på en ny teori för hur kroppen tillgodogör sig maten vi stoppar i oss.
  I dagens vetenskapliga litteratur anses matfettet absorberas eller sugas upp av tarmväggen. Enligt de schweiziska forskarna går det dock inte av sig självt.

Nya medlet är 100-procentigt
  
– Vi har upptäckt att det finns ett transportprotein, i form av små kanaler som drar igenom dem, förklarar han.
  Blockeras dessa kanaler kan fettet i tarmen bara ta en väg och rinner ut i toaletten som diarré.
  Det påminner om det nya bantningspillret Xenical som börjar säljas nästa månad. Skillnaden är resultatet.
  Medan Xenical stoppar cirka 30 procent av fettet i tarmen, är det nya medlet 100-procentigt.
  – Om man vill... Det är en doseringsfråga hur mycket man vill ska försvinna ur kroppen, inflikar Helmut Hauser och påminner om att kroppen faktiskt behöver en viss mängd fett.

Första testet på människor
  
Hittills har medicinen endast provats på djur, men under året planerar schweizarna att göra ett första försök på normalviktiga människor – i Sverige.
  Personerna får en slang ner i magen och genom den en fettlösning med den nya substansen i. Efteråt mäter man hur mycket fett som återstår när vätskan kommer ut igen.

Upptäckten en världsnyhet
  
– Håller deras hypotes, att fettet följer med ut igen, är det en världsnyhet som kan ge en ny mer specifik bantningsmedicin inom fem–sex år, säger Hans Lennernäs på Uppsala universitets forskningslaboratorium som ska utföra testet.
Caroline Hougner
[email protected]

Fler piller mot sjuklig fetma
Fetma är en kronisk sjukdom som drabbar allt fler i västvärlden – med hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ryggont och ledbesvär som följd.
  I Sverige är drygt 12 procent kraftigt överviktiga. I hela världen beräknas uppåt 150 miljoner människor lida av så kraftig övervikt att livslång medicinering krävs.
Xenical , ”fettutdragaren”, är ett piller som verkar i tarmen. Det hämmar det enzym som normalt bryter ner fettet. Runt 30 procent av fettmolekylerna hindras från att tas upp i kroppen. De fortsätter obehandlade ut ur kroppen med avföringen. Ofta i form av diarré. Ju mer fett, desto värre blir det.
Reductil , ”aptitdämparen”, intalar hjärnan att du är mätt. Genom att förstärka hjärnans signalsubstanser för mättnad och energiomsättning, känner du dig mätt efter bara någon tugga mat. Biverkningar: sömnsvårigheter, dålig aptit, förstoppning och muntorrhet.
Caroline Hougner


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER