Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ANNANDAG JUL 1998
  

Till slut sprack bubblan och den 12 mars 1932 hittades Ivar Kreuger död i sin lägenhet. Han var skjuten genom hjärtat och bredvid honom låg pistolen. Fortfarande är det oklart om det var självmord eller inte.

Kraschen knäckte Kreuger
Aftonbladet berättar den sanna historien bakom tv-serien
I går var det premiär för julhelgens stora tv-händelse: Lars Molins film om finansgeniet Ivar Kreuger med Johan Rabaeus i huvudrollen. Kreuger var världens ledande finansman. Vid världsdepressionen 1929 var hans imperium värt 900 miljarder kronor.
  Ivar Kreuger hittades skjuten 1932. Omständigheterna kring hans död är fortfarande oklara.
  Aftonbladet berättar historien om den private och okände Ivar Kreuger.
   Ivar föddes som äldste sonen i en välbärgad fyrabarnsfamilj i Kalmar 1880. Pappan Ernst ägde en tändsticksfabrik och var konsul.
  Som 16-åring tog han studenten och blev sedan civilingenjör. 20 år gammal reste Ivar till New York för att pröva vingarna. Efter fem år i USA, Mexiko, Sydafrika och Tyskland återvände han till Sverige.

Blyg person med få vänner
   Utåt sett var Ivar Kreuger en blyg person med få nära vänner. Han hade ett försynt och belevat sätt. När det gällde affärer var han mycket skicklig och övertygande. Med tiden rörde han sig i allt ele-gantarare miljöer och uppträdde mycket världsvant.
  Till hans vänner räknades skådespelarna Mary Pickford och Douglas Fairbanks. De besökte honom i Stockholm.
  Inför de riktiga vännerna vågade han släppa loss. Han kunde vara både uppsluppen och pojk-aktig.
  Trots att han var eftertraktad av kvinnor gifte Ivar sig aldrig. Som 20-åring hade han blivit olyckligt kär i en norsk flicka och svurit på att aldrig gifta sig.

Hade många kvinnoaffärer
   Ivar Kreuger hade många kvinnoaffärer under sitt 52-åriga liv. Men han var lika diskret i kärlekslivet som i affärslivet. Han ordnade flygbiljetter till någon av de lyxlägenheter han hade i huvudstäder runt om i världen. Kvinnorna var bara en skön avkoppling från det tuffa finanslivet. I slutet av sitt liv levde han periodvis ihop med en finsk kvinna och han tillbringade sin sista natt i Paris med henne.
  Ivar Kreugers framgång som finansman startade inom byggbranschen. Via en amerikansk affärsbekant lanserade han en helt ny byggnadsteknik, armerad betong. Kreugers firma gjorde succé med uppdrag som Stockholms stadshus och Stockholms Stadion.
  1911 bildade han aktiebolag. Imperiebygget inleddes.
  Tändstickstillverkning hade i generationer varit en angelägenhet för familjen Kreuger. 1917 hade Ivar tagit makten över hela den svenska branschen. Bolaget döptes till Svenska Tändsticksaktiebolaget.
  Blickarna vändes internationellt. Genom att utnyttja de svaga efterkrigsekonomierna lyckades Kreuger förhandla sig till tändsticksmonopol i en rad europeiska länder. Motprestationen var gigantiska miljonlån till hårt pressade regeringar. Nyemissioner finansierade lån och köp.
  Ivar Kreuger skapade den första internationella efterfrågan på aktier. Hans uppfann debentures, andelsbevis utan rösträtt. Amerikanerna, som blivit rika på första världskriget, slogs om Kreugers andelsbevis. Snittutdelningen var fantastiska 30 procent.
  När bankkraschen i New York inträffade 1929 stod Ivar Kreuger på toppen. Han var världsledande på tändstickor och var totalt dominerande inom svenskt näringsliv.

Beundrades av en hel värld
   Kreuger beundrades av en hel värld. Hans företag var förebilder och hans statslån ansågs ha räddat freden i efterkrigstidens Europa.
  Men krisen slog hårt. Kreugers värdepapper såldes i panik när bankerna krävde återbetalning av kundernas lån.
  Ivar Kreuger lyckades hålla skutan flytande via gigantiska statslån. Han stödköpte egna aktier. Läget blev dock allt mer svårbemästrat. I mars 1932 återvände han till Europa efter en misslyckad förhandlingsresa till New York.

Tragedierna var otaliga
   Representanter för Riksbanken och regeringen skulle möta honom i Paris. På eftermiddagen den 12 mars hittades han död i sin lägenhet. Han var skjuten genom hjärtat och bredvid honom låg pistolen.
  Självmord eller inte?
  Hela koncernen försattes i konkurs och såldes ut till priser långt under de marknadsmässiga.
  Värst drabbas debenturesägarna. De fick ingen utdelning i konkursen. Tragedierna var otaliga.
  Hans medarbetare drabbades lika hårt. Brodern Torsten dömdes till straffarbete. Flera direktörer begick självmord.
  Ivar Kreuger kallades bedragare och förfalskare.Det dröjde nästan 40 år innan bilden av honom nyanserades.

Kreugers imperium i konkurs vid hans bortgång
När Ivar Kreuger hittades död tvingades huvuddelen av hans imperium i konkurs.
   Hans företag såldes i all hast och med mycket stora förluster i rådande depression. Bankerna, som hade belånat Kreuger, utnyttjade sina panthavanden:
CSA, Cellulosabolaget, som Ivar Kreuger skapade och där han satte in ett aktiekapital på 100 miljoner 1930, såldes till Svenska Handelsbanken för 3 miljoner.
Boliden såldes till Skandinaviska Banken för 150 miljoner kronor. Köpesumman baserades på att gruvans malm skulle räcka i femton år. I verkligheten bröts malm i 40 år fram till 1967.
Fastighetsbolaget Hufvudstaden övertogs av Skandinaviska Banken. Aktier, värda nästan 8 miljoner kronor, kvitterades mot en skuld på 500 000 kronor.
  Konkursen i Kreuger&Toll avslutades efter nio års utredningar 1941. Försäljningspriset i åtta av företagen understeg det verkliga värdet med 350 miljoner kronor. Det motsvarar 10,5 miljarder i dagens penningvärde.
  Debenturesinnehavarna fick ingenting. Dåtidens lagar tvingade dem att sälja alla sina andra aktier för att kunna fullfölja bankernas amorteringskrav. De personliga tragedierna i Kreugerkraschen var oräknerliga.
Fakta: Claes Lindskog ”Ivar Kreuger – En storsvensk dröm”


   
 FLER NYHETER