Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
JULDAGEN 1998
  

Äcklig gräns
Det finns en knivvass gräns mellan utanför och innanför. Alltid. Varje dag. Men i jultid är den gränsen tydligare. Äckligare.

   Jag tycker att det är äckligt att se hur det medialt välanpassade frikyrkoparet Carola och Runar Sögaard ordnar en välgörenhetstillställning för hemlösa och prostituerade på NK.
  Ännu äckligare är det att se en socialdemokratisk minister som Mona Sahlin fnatta omkring i en Ica-affär och samla ihop varor till de hemlösa. Lika äckligt som att se alla de andra deltagarna i det ”kändisrace” som Bindefeld och Icas reklambyrå Arkacias samlat ihop för samma jippo: den fromme familjefadern Alf Svensson, Ulf ”Det går inte att lagstifta om medmänsklighet” Adelsohn, fotomodellen Emma Sjöberg och den pensionerade fotbollsspelaren Tomas Brolin.
  Äckligt, ja äckligt utan överdrift och vägt på svenska språkets exaktaste våg, är det att se hur välgörenhet ersätter välstånd och allmosor hederligt skattebetalande.
  
Rika pälskärringar ger till de fattiga och de fattiga förväntas bli tacksamma över smulorna. Förnedring för dem som tar emot. Välgörenhet som levde vi plötsligt på adertonhundratalet. Som slungades vi bakåt till tiden före idén om det rättvisa samhället och välfärden.
  Välgörenhet som inte ens får heta välgörenhet längre utan ersatts av de mer klädsamma uttrycken ”frivilligt socialt arbete” eller ”social omsorg”.
  Godhetsfascismen: de starkare människorna som njuter av att ge till välgörenhet men inte, om de någon gång skulle åka kommunalt, vågar prata med de slagna, sjuka, fattiga, trasiga människorna.
  Alla hjälper till. Bra reklam att vara snäll: Ica sponsrar och McDonalds sponsrar, Guldfynd och Lap Power likaså. Aftonbladet, min egen tidning, har soppkök tillsammans med Stadsmissionen, Gunde Svan i tomtemössa samlar ihop pengar. Den gamle skattesmitargurun Roger Akelius serverar soppa hos Frälsningsarmén. Lundell, Körberg, Dilba sjunger för de fattiga.
  Och så vidare. Välgörenhet i stället för välfärd. När försvann idén om samhället? När försvann idén om människovärdet, att ingen i vårt land ska behöva förnedra sig inför allmosor och godtycke?
  
Tiggarna och de fattigare har blivit fler. Men gruppen som växer allra mest är tiggarna som har slutat att tigga. Därför att de inte orkar längre.
  Därför att de flesta ändå ingenting ger.
  Därför att de inte orkar förnedra sig. Inte orkar ta mer skit från de självgoda människorna på ”rätt” sida om samhällets alltmer vassa – och äckliga – gräns.
Ring politikerna. Skicka brev till regeringen och tryck på. Stadsmissionen, Frälsis och alla organisationerna arbetar hårt. Nu är det regeringens tur.
  Internetadress: http://www.sb.gov.se eller e-post: regeringen@regeringen.s.se

   
 FLER NYHETER