Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
JULAFTON 1998
  

Nya bombhot mot julhandeln

Många polismän fick ge sig ut för att bevaka shoppingcenter efter bombhotet i går. Här är det Ulf Zackrisson och Patrik Nyman som går runt bland shoppande julfirare på A6 köpcentrum.
Foto: KAI REHN

Polisen utan spår efter pyromanen


Terrorister hotar med ”blodbad” i centrala Jönköping
JÖNKÖPING. Mitt under den mest intensiva julhandeln i går bombhotades fem varuhus och köpcenter i Jönköping.
  Hotbrevet kom från samma grupp som tidigare hotat f d socialminister Margot Wallström.
  ”Vi som byggde Sverige” slog till mot julkommersen i Göteborg för två år sedan.
   I Jönköping anlände hotbrevet med den vanliga morgonposten till polisstationen, Jönköpings-Posten och Radio Jönköping. Ett ”Jönköpings blodbad 1998” eller ”åtta timmar som skakade Sveriges Jerusalem” förutspåddes.
  Under hela eftermiddagen i går, när tiotusentals människor trängdes i köpcentret A6 och varuhusen i city, höll polisen skärpt bevakning.
  – Eftersom hotet riktade sig mot fem namngivna platser, A6 köpcentrum, Djurläkartorget, Hennes & Mauritz-fastigheten, Åhléns-fastigheten och Sesam-huset ökade vi resurserna där, berättar Stefan Gunnarsson, chef för närpolisen i city.
  – Vi kontaktade också fastighetsägarna, affärsidkarna och vaktbolag i området. Allmänheten fick information via lokalradion.

”Omöjligt att spärra av”
   Enligt brevet skulle en bomb finnas utplacerad någon gång mellan klockan 11 och 19.
  – Lite diffust angivet och därför omöjligt för polisen att spärra av – i så fall skulle det handlat om halva Jönköping, säger Stefan Gunnarsson.
  – Valet av dag och tidpunkt är ju strategiskt för den eller de som vill störa julhandeln. Samma grupp slog ju till mot köpcentret Östra Nordstan i Göteborg mitt i julspurten för två år sedan.

Bomben låg bland leksakerna
   Då hittades en sprängladdning bland gosedjuren på Åhléns leksaksavdelning.
  Bomben var stor som en grillkorv och i paketet fanns också en tändkapsel.
  Enligt Stefan Gunnarsson är ”Vi som byggde Sverige” en löst sammansatt missnöjesgrupp.
  – Organisationen tycks inte ha några fasta konturer och är ingen etablerad rörelse. Bakom tillslagen verkar ligga individer som drivs av ett stort hat mot köphysteri – man vill stoppa ”kommersiell cirkus”.
  Hotet mot dåvarande socialministern Margot Wallström skickades till länsstyrelsen i Karlstad i september 1997.
  Brevet var undertecknat av ”Vi som gjorde Sverige störst” – en grupp som tillsammans med ”Vi som byggde Sverige” kopplats samman med bombhoten mot Sveriges OS-ansökan.

   
 FLER NYHETER