Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 19 DECEMBER 1998
  

Din nya pension – så (o)säker är den

”INGA PENGAR KVAR” Ritva Ahlsten, Chandani Olsson och Marie Erlandsson är deltidsarbetande vid Södersjukhuset och riskerar därför att förlora på det nya pensionssystemet. – Det blir nog inget kvar när det är dags, säger Ritva.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Systemet har oroande brister – som du får betala
Skaparna av det nya pensionssystemet påstår att det är robust och tryggt.
  Nu drabbas det av sin tredje allvarliga försening.
  Man kan bli orolig för mindre.
  
I går avslöjade Premiepensionsmyndigheten att det datasystem man köpt från USA-jätten CSC inte blir färdigt i tid. Därmed dröjer det ytterligare ett år innan de blivande pensionärerna får placera sin premie-
reserv. Det ger i sin tur marginellt lägre pensioner.

Politikerna misslyckades
   Tyvärr är detta den tredje allvarliga förseningen för det nya pensionssystemet. Först sköts startdatum fram ett år till 1 januari 1999. Orsaken var politisk oenighet.
  Därefter misslyckades politikerna med att dela pensionsavgiften mellan löntagarna och arbetsgivarna utan att någon blev ekonomiskt lidande. Frågan är fortfarande inte löst.
Det som påstås vara så tryggt och pålitligt förefaller ha oroande brister, brister som de blivande pensionärerna riskerar att få betala.
  
Att ATP är moget för skroten är de flesta överens om. Det är anpassat för en tillväxt som inte längre finns och garanterade att pensionen följde priserna, inte den allmänna löneutvecklingen.
  Men när det nya pensionssystemet synas i sömmarna visar det sig att det är behäftat med brister som kan visa sig få allvarliga konsekvenser. Detta trots att det diskuterats under 15 år.
   Premiepensionen är så komplicerad att ett av världens största dataföretag redan efter 1,5 månader meddelar att de inte kommer att kunna leverera systemet som ska hålla reda på de blivande pensionärernas konton på utsatt tid. Förseningen blir åtminstone ett år.
   Förslaget till avtal med fondförvaltarna anses av förvaltarna själva vara så dåligt att de på tisdag presenterar ett alternativ. Bland annat missgynnas fonder med ett fåtal sparare.
   De första årskullarna som helt omfattas av det nya pensionssystemet, 50-talister födda efter 1953, riskerar att få en dålig pension jämfört med dem som är födda tidigare eller senare.
  De som är födda mellan 1938 och 1953 garanteras att få en pension som är minst lika bra som deras ATP-pension skulle ha blivit.
  De som är födda lite senare får en större premiereserv att placera. Därmed ökar chansen till höjd pension avsevärt jämfört med dem som får leva med en högre andel från statens ”trygga” placering.

Förbannad – och orolig
   Fyra av tio kvinnor födda mellan 1954 och 1960 löper hög risk att få nöja sig med den lägsta pensionen, omdöpt från folk- till garantipension. Den är i nästa års prisnivå 5770 kronor i månaden för gifta.
Löntagarna har betalat in avgifter till det nya pensionssystemet i fyra år. Nu ska vi betala ytterligare ett år utan att veta om det fungerar som det var tänkt.
  
Man kan bli förbannad – och orolig – för mindre.
Lena Mellin
lena.mellin@aftonbladet.se


’Vi förlorar på det nya pensions- systemet’
Nattpersonalen på vårdavdelningarna 27 och 37 på Södersjukhuset i Stockholm litar inte på det nya pensionssystemet.
  
Som deltidsarbetande kvinnor riskerar de att bli förlorare eftersom det är livsinkomsten som räknas.
– Nej, jag tror inte att det blir något kvar när det är dags. Jag är väldigt skeptisk, säger Ritva Ahlsten, 52.

”Får knappt så det räcker”

   – De som är pensionärer i dag, som jobbat hela sitt liv på sjukhus i samma löneklass som en själv, får ju knappt så det räcker. Jag tror inte det kommer att bli några pengar över när jag pensioneras, säger Marie Erlandsson, 36.
  Chandani Olsson, 40, instämmer:
– Tillräckligt blir det nog inte. Det sägs att man måste spara själv också, och det kanske jag kommer att börja med snart.
Anders Johansson
anders.johansson@aftonbladet.se


Du placerar själv en del av pensionen
Pensionsavgiften är 18,5 procent av lönen. 2,5 procent-
enheter kan den blivande pensionären förvalta själv . Den delen kallas premiepension. En katalog över tillgängliga fonder skulle distribueras i vår. I höst skulle pengarna, 16500 kronor för den som betalar maxbelopp, placeras. Men eftersom datasystemet inte blir klart i tid skjuts allting upp i minst ett år.

   
 FLER NYHETER