Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 19 DECEMBER 1998
  

STRIDEN OM FÖRSVARET
Åsbrink hotade avgå – och vann
GÖR SOM JAG VILL – ANNARS... Finansminister Erik Åsbrink vägrade ge försvaret mer pengar – hellre avgick han. Partikamraterna tvingades att backa inför hotet. Th Aftonbladet 1 december.
Foto: LASSE ALLARD

Lena Mellin: Ministrarna klamrar sig fast vid hötappar
Partikollega: Vi fick en kontraorder, det var väldigt olustigt
Finansminister Erik Åsbrink tvingade sina partikollegor i försvarsutskottet att bryta samarbetet med de borgerliga partierna.
  Annars hotade han att avgå.
  – Det stämmer att vi fick en kontraorder, det var väldigt olustigt, säger Christer Skoog (s), ledamot i försvarsutskottet.
  
Striden i regeringen för ett par veckor sen om anslagen till försvaret höll på att sluta med en regeringskris. De borgerliga och socialdemokratiska ledamöterna i försvarsutskottet hade enats om en lösning som temporärt skulle lösa försvarets ekonomi.
  Men lösningen gillades inte av finansminister Erik Åsbrink, som enligt uppgifter till Aktuellt hotade att avgå om försvaret beviljades mer pengar.

”Något stort låg bakom”
   Uppgifterna bekräftas i natt av Christer Skoog, socialdemokratisk ledamot i försvarsutskottet. Han säger till Aftonbladet:
  – Jag har också hört de här uppgifterna och det låg helt klart något stort bakom det som skedde. Vi hade ju hittat en bra lösning tillsammans med de borgerliga partierna, som bland annat gick ut på att skriva av försvarets skuld till riksgälden. Men plötsligt fick vi en kontraorder, förmodligen från gruppledaren Sven Hulterström, om att vi inte kunde skriva under beslutet, avslöjar han.

”Tvingades ändra sig”
   Orsaken angavs vara vikten av att inte spräcka samarbetet med miljöpartiet och vänsterpartiet, som regeringen då vände sig till.
  – Det var väldigt olustigt. Jag tror att många tvingades ändra beslutet mot sin vilja, säger Christer Skoog.
  Flera av de socialdemokratiska ledamöterna sa i natt att de trodde att det första beslutet, som senare ändrades, var det bästa:
– Jag skulle mycket väl kunnat tänka mig att lösa frågan på det sätt som centerpartiet föreslagit.
  
– Men hade vi gått emot finansdepartementets vilja så hade vi kunnat få en mycket dramatisk situation, säger till exempel Ola Rask i försvarsutskottet.

Ordkrig med ÖB
   Erik Åsbrink har i riksdagen anklagat försvarsledningen för att ha överskridit sin budget och för att ha dålig kontroll på anslagen. ÖB Owe Wiktorin har tillbakavisat anklagelserna.
  Aftonbladet sökte i går kväll förgäves Åsbrink för en kommentar.
Stefan Sjödin
stefan.sjodin@aftonbladet.se

Bråket handlar om 14 miljarder kronor
Vad striden egentligen handlar om är 14 miljarder kronor som försvars-
makten blev av med en gång i tiden. Pengarna placerades i riksgälden och försvaret fick låna till betalningen av försvarsmateriel. 2002 skulle försvaret få tillbaks pengarna. Så långt är alla överens. Alla är också överens om att försvaret har blivit ekonomiskt lidande på manövern.
  Vad man däremot är oense om är hur kompensationen ska gå till. ÖB Owe Wiktorin vill ha årlig kompensation. Det tycks också försvarsminister Björn von Sydow vara inne på. Finansminister Erik Åsbrink anser däremot att kompensationen ska räknas och betalas ut då det nuvarande försvarsbeslutet löper ut, den 31 januari 2001. (Aftonbladet)

   
 FLER NYHETER