Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 30 NOVEMBER 1998
  

Sten Andersson – den inofficielle fredsmäklaren
Förre utrikesministern Sten Andersson, 75, är fortfarande högst aktiv i fredsprocessen i Mellanöstern.
  Hans mångåriga vänskap med Yassir Arafat och flera israeliska ledare har givit honom ett stort förtroende hos båda parterna.
  Och han är fortfarande den svenska regeringens speciella sändebud i konflikten.
  


Yassir Arafat till Sverige på lördag.
Grunden till freden lades i Stockholm.
Det var Sten Anderssons ”tysta diplomati” som för tio år sedan ledde fram till att Arafat lovade erkänna Israels rätt att existera och ta avstånd från terrorism.
  Han hamnade på världens förstasidor och hans arbete gjorde att Israels mäktiga beskyddare, USA, inledde samtal med PLO.
  Året efter, 1989, utnämnde amerikanska Pax Foundation honom till ”årets diplomat”.
  Trots att det är flera år sedan som Sten Andersson var utrikesminister fortsätter han att spela en betydande roll i fredsprocessen. Han har varit med och utarbetat flera fredsplaner.
  I det tysta har han tagit upp sin gamla roll som budbärare mellan PLO och Israel. Han har fortfarande kontinuerlig kontakt med parterna och under de senaste sju åren har han gjort oräkneliga resor till Mellanöstern som inofficiell fredsmäklare. Ofta på initiativ från de inblandade.

”Mina söner väckte intresset”
   Och på lördag kommer Arafat åter till Sverige.
  Mycket av Sten Anderssons arbete har möjliggjorts av att han personligen känner Yassir Arafat samtidigt som han också har en personlig relation till israelerna, främst till den före detta utrikesministern Shimon Peres.
  Hans intresse för konflikten i Mellanöstern väcktes egentligen på hemmaplan.
  – Från början var det en av mina söner som öppnade ögonen på mig. Han jobbade på en kibbutz tillsammans med araber som behandlades som andra klassens människor.

AnnCharlotte Ericsson
ann-charlotte.ericsson@aftonbladet.se


Täta besök i Stockholm
April 1983 Arafat besöker Sverige på inbjudan av socialdemokratiska partiet. Han träffar statsminister Olof Palme och utrikesminister Lennart Bodström.
December 1988 Efter Sten Anderssons ”tysta diplomati” gör Arafat ett officiellt besök i Stockholm.
November 1993 Yassir Arafat gästar Sverige och mottas av den borgerliga regeringen med statsminister Carl Bildt i spetsen. Oppositionen är också på plats. PLO-ledare träffar också kungen och riksdagens talman.
December 1994 Sverige och Ingvar Carlsson är värd för fredssamtal mellan PLO:s Yassir Arafat och Israels dåvarande utrikesminister Shimon Peres.
Januari 1996 Statsminister Ingvar Carlsson och utrikesminister Lena Hjelm-Wallén tar emot Arafat. Han får också pris ur Olof Palmes minnesfond.
Arafat, Peres och Rabin fick Nobelpriset I Oslo 1994.
Foto: AP



Grunden till freden las i Stockholm
Fredsprocessen mellan Israel och palestinierna inleddes på allvar 1988.
  Arafat var i Sverige på Sten Anderssons inbjudan.
  Arafat förklarade – på ett sätt som inte kunde missförstås – att Israel hade rätt att finnas till.

1991 Fredskonferensen mellan PLO och Israel inleds i Madrid.
1993 Hemliga fredssamtal inleds i Oslo. I september erkänner PLO och staten Israel varandra, det så kallade Osloavtalet.
1994 En fanatisk israelisk bosättare skjuter ihjäl 29 palestinier i en moské i Hebron. Terrororganisationen Hamas spränger två israeliska bussar, 15 personer dör. Palestinskt självstyre i Jeriko och Gaza. Kung Hussein av Jordanien skriver på ett fredsavtal. Yassir Arafat, Shimon Peres och Yitzhak Rabin får Nobels fredspris.

Palestinierna får självstyre
1995 Palestinskt självstyre i alla palestinska städer på Västbanken utom Hebron. Yitzhak Rabin mördas av en judisk fanatiker. Benjamin Netanyahu blir premiärminister, fredsprocessen stannar av.
1998 Oktober: Benjamin Netanyahu och Yassir Arafat undertecknar Wye-avtalet i Vita huset. Avtalet ger palestinierna självstyre i större delen av Västbanken i utbyte mot garantier för Israels säkerhet. Israel friger 750 palestinska fångar och lovar överlämna ytter-
ligare 14,2 procent av Västbankens territorium till palestinierna.

   
 FLER NYHETER