Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 24 NOVEMBER 1998
  

AFTONBLADET GRANSKAR
Nio timmars kö på sjukhusakuten
”MAN BLIR LURAD” På Karolinska sjukhusets akut väntade Monica Olofsson på vård för en fotbollsskada. – Det värker, men ingen har tittat på mig eller ens förklarat hur jag ska hålla benet. Efter ytterligare väntan sa de att det nu blivit för trångt i korridorerna och skickade ut mig i väntrummet igen. Man blir ju lurad, först in, sedan ut igen.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND
VILL SLUTA Sjuksköterskan Eva Berggren och undersköterskan Annelie Åkerström arbetar vid akuten på Karolinska. Båda tycker att arbetssituationen är pressad och funderar på att säga upp sig. Sjukvårdspersonalen: Arbetsförhållandena är inte acceptabla
Akuten på Karolinska sjukhuset i går eftermiddag:
Väntetider på över 9 timmar.
Förtvivlad, överarbetad personal.
Yrkesinspektionen på besök.
Yrkesinspektionen var planerad sedan länge, som ett ”vanligt” besök.
  – Vi är en institution med rätt att ställa krav. Men det här är inte vanligt. Efter all uppmärksamhet har förväntningarna varit väldigt uppskruvade, säger yrkesinspektören Gunni Ekdahl som skulle ha svar på många frågor:
Är lokalerna för trånga? Räcker de tekniska hjälpmedlen till? Hur ser personalens belastningsergonomi ut? Hur många arbetar under negativ stress?
   Inspektionens dom kommer först om några dagar. Men i går eftermiddag var samtliga anställda Aftonbladet talade med eniga – arbetsförhållandena på akuten är ohållbara.

”Skickade ut mig i väntrummet igen”
   I ett hörn satt Monica Olofsson med smärtor i benet efter en fotbollsskada på morgonen.
  – Det känns som en avsliten muskel eller sena och värker hela tiden, men ingen har tittat på mig eller ens förklarat hur jag ska hålla benet.
  När hon till slut blev inkallad från väntrummet blev det inte för ett läkarbesök, som hon trodde.
– Efter ytterligare väntan sa de att det nu blivit för trångt i korridorerna och skickade ut mig i väntrummet igen. Man blir ju lurad, först in, sedan ut igen.
   – Jag som är ung kan ändå sitta här, det är värre för alla stackars äldre som suttit här timme efter timme.
  Sjuksköterskan Eva Berggren beskriver problemet som ett i första hand kvinnligt arbetsplatsproblem. Och menar att det kan ligga en symbolik i att det var just en kvinnlig läkare som förra veckan sa upp sig.

”Har flera hundra timmars övertid”
   – Manliga läkare som knappt har tid att äta, dricka eller göra toalettbesök slår till slut näven i bordet och tar sin matrast. Kvinnor jobbar lojalt på. Vi har flera sjuksköterskor som, liksom läkarna, har flera hundra timmars övertid.
  Undersköterskan Annelie Åkerström arbetade i tolv år på Löwenströmska sjukhuset innan det lades ner, en av orsakerna till att köerna till KS vuxit.
– Det var jättebra där, det fungerade och gick ihop och patienterna pratar än i dag om det. Och så den här belastningen här. Jag får det inte att gå ihop, säger hon.
   Både Eva och Annelie har funderat på att säga upp sig. Undersköterskan Elisabeth Lindström i kassan har också funderat på det. Det är hon som får förklara för patienterna varför de inte kan få vård på flera timmar.
  – Jag har blivit kallad det mesta... satmara, djävla kärring, rasist. I går hänvisade hon ortopedpatienter till minst sju timmars väntetid.
  – En man med höftsmärtor satt här i 11 timmar. Öronbarn får vänta uppemot 5 timmar.

”Börjar brännas för direktören”
   All väntetid under tre timmar är ovanlig.
  – Många blir tittade på i rimlig tid men sedan går 15 timmar innan de är färdigbehandlade. Helt oacceptabelt, säger huvudskyddsombudet Lars Vestersköld.
  – Jag förutsätter att politikerna tar sitt ansvar nu. Det verkar i alla fall som att det börjat brännas för sjukhusdirektören. I all hast talas det om att sy ihop ett underläkarpaket för att underlätta. Förhoppningsvis blir det bättre nu.
Britt Peruzzi
britt.peruzzi@aftonbladet.se

Dålig stämning och längst väntan i Danderyd
Tre timmar.
  Så lång tid tog det innan någon gjorde en första undersökning av Martin Ekman på Danderyds sjukhus.
  – Men det fanns de som väntade mycket längre.
  Aftonbladet har kartlagt väntetiden på Stockholms sjukhus i går kväll.
Aftonbladet skickade i går eftermiddag ut en testpatrull till Stockholms stora sjukhus.

Varierande resultat
   Syftet var att klocka väntetiden för smärre sjukdomsfall på sjukhusens akutmottagningar.
  Resultatet blev minst sagt varierande – och inte sällan nedslående.
  Testpersonerna uppgav smärtor i foten och att de trodde att de stukat sig. Därefter fick de en nummerlapp och satte sig i väntrummet.
  Så fort en sjuksköterska eller läkare gjorde en första undersökning av dem berättade de att det gällde en test för Aftonbladet.
  Testpersonerna tog på så sätt ingen onödig tid från vårdpersonalen.

Tog upp till tre timmar
  Ibland tog det upp till tre timmar innan de fick en första undersökning.
  Så här lång blev väntetiden:

Danderyds sjukhus
Sjukling: Martin Ekman
Väntetid: 3 timmar.
– Stämningen i vänthallen var inte den bästa. Hela tiden var det 14–15 personer som satt och väntade. Jag blev mottagen ganska snabbt i jämförelse med många andra.

Huddinge sjukhus
Sjukling: Andreas Johansson
Väntetid: 1.45 timmar
– Jag låtsades att jag hade mycket ont i foten, stödde mig på en krycka och så. I väntrummet talade jag med en flicka som väntat på undersökning i fem timmar.

Karolinska sjukhuset
Sjukling: Marcus Gners
Väntetid: 1.15 timmar
– Det gick faktiskt ganska fort för mig och jag blev väl omhändertagen.

S:t Görans sjukhus
Sjukling: Paul Morel
Väntetid: 2.45 timmar
– Personalen sa att det hade varit ännu längre väntetid tidigare på eftermiddagen. När jag kom vid 17.30 hade det hunnit lugna sig lite. Trots det tog det så här lång tid.

Södersjukhuset
Sjukling: Magnus Karlberg
Väntetid: 5 minuter
– Det gick väldigt smidigt och alla verkar få en snabb första undersökning. Men de hade haft det jobbigt. Bara på ortopeden hade de tagit emot 64 patienter under dagen.

   
 FLER NYHETER