Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 22 NOVEMBER 1998
  

Experternas bästa råd för din rygg
Kan ni hjälpa mig med min ryggvärk?
Ska jag verkligen träna när jag har ont?
Många ringde till Aftonbladet Hälsa för att få hjälp med sina ryggproblem.
Våra två experter, Eva Vingård, överläkare vid Arbetslivsinstitutet i Stockholm och Anders Nordwall, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, ger här sina svar.

Eva Vingård är överläkare vid arbetslivsinstitutet i Stockholm.
Foto: JESSICA GOW
  Anders Nordwall är överläkare vid Sahlgrenska sjukhusets ortopedklinik i Göteborg.
Foto: ANDERS DEROS

Aftonbladet Hälsa i går:
Så räddar du ryggen. Att röra på sig vid ryggont är bästa medicinen.
Sju myter om den onda ryggen
Diskbråck kan vara ärftligt Nu har man hittat genen som styr hur ryggbrosket åldras.
Här är de vanligaste ryggproblemen.
Parnevik: ”Äntligen kan jag lita på ryggen”. Bosse Parneviks ryggproblem gick över tack vare dottern Jessica.


Aftonbladets experter svarar på läsarnas frågor

Känns som ischias?
Opererade ryggen för 29 år sen. Röntgen visar att ryggen är 15 mm förskjuten. Det känns som en ischiasvärk, som strålar ner i benet. Vilken behandling ger bäst lindring?
Ulla Hermanson, 56, kontorist,Vårgårda
Du har en kotförskjutning som troligen beror på förslitning i lederna och kotorna. Bör utredas med till exempel magnetröntgen och eventuellt opereras med friläggning av nerver i ryggen samt steloperation mellan kotorna.
  

Kramptillstånd?
Känner smärta från skulderbladet, den följer hela vänstersidan ned till undersidan av fotsulan. Smärtan övergår ibland i kramptillstånd. Det gör mig oförmögen att lyfta benet. Klarar inte att leva på värktabletter. Finns det verkligen ingen hjälp att få?
Leni Jacobsson, 62, sjukpensionär, Västervik
Svårt att ge besked om vad detta beror på. Bör utredas med magnetkameraundersökning av hals-, bröst-, och ländrygg. Detta för att eventuellt finna nervpåverkan som kan opereras.
  

Biverkningar?
Äter Pronaxén utan att först blivit grundligt läkarundersökt. Hur länge kan jag äta Pronaxén utan biverkningar?
Mona, 43, Boden
Antiinflammatoriska mediciner som Pronaxén, Felden och Voltarén ska man ha stor respekt för eftersom de kan framkalla allvarliga biverkningar. Men de är också väldigt effektiva mot smärta orsakad av inflammation.
  

Ständigt ont?
Har haft ryggskott för sju år sedan. Sen dess har jag ständigt ont i ryggen. Läkaren gav mig medicin mot muskelinflammation. Men det har inte hjälpt. Vad ska jag göra nu?
  Anneli Larsson, 23, fritidspedagog, Markaryd
Sluta ta tabletter som inte fungerar! Ta kontakt med en bra sjukgymnast som kan ge dig behandling och ett träningsprogram. Värk är obehagligt men i allmänhet inte farligt.
  

Skadad nervrot?
Hur upptäcker man en nervrotsskada i tid? Och hur behandlar man den?
Helene Ericsson, 46, pensionshandläggare, Solna
En nervrotskada misstänks om man har värk i ryggen och/eller i benet samt försämrad funktion och smärta inom en nervs utbredningsområde. Bäst är magnetröntgen. Behandlingen går oftast ut på att vänta och låta kroppen läka det hela själv, eventuellt med hjälp av någon inflammationsdämpande medicin och rätt avpassad träning. I svåra fall görs operation.
  

Bygga muskler?
Hur kan man bäst bygga upp ryggens muskler, förutom med träning? Finns det andra metoder?
Medelålders, Sandviken
Någon form av träning behövs. Börja med promenader, eller simning om du gillar det.
  

Ont i hälen?
I sju år har min syster haft smärtor i hälen. Läkarna förstår inte varför. Hon får smärtstillande medicin till hälen samt sjukgymnastik. Ingenting hjälper. Kan felet sitta i ryggen?
Saras syster i Turkiet
Ja, troligen.
  

Rörelse?
Det står i tidningen att sängläge är förbjudet när man har ryggsmärtor. Är rörelse att rekommendera när man har smärtor som kanske beror på svullnad eller inflammation?
Helene Forsberg, 62, pensionär, Lyckeby
Ta befälet över smärtan, låt inte smärtan ta befälet över dig. Normal rörelse är
aldrig farligt, men hårda belastande moment ska man undvika. Även en inflammation blir bättre med måttlig rörelse.


Akupunktur?

Kan akupunktur hjälpa vid ischias?
Undrande 60-åring
Akupunktur är ett sätt att minska smärta och kan ha goda effekter vid ischias.


Förvärrad skada?

Jag har besvär med saco-iliaca-leden. Kan en sådan operation göras i Göteborg? Kan skadan förvärras om operation inte görs?
Ulrika, 52, Uddevalla
Operation i syfte att förbättra smärtor i saco-iliaca-leden görs i ytterst sällsynta fall och först efter stora speciella utredningar och sedan annan behandling prövats.


Ledband hoppar?
Jag har problem med bröstryggen. Läkarna påstår att mina ledband hoppar hit och dit och nerverna kommer i kläm. Jag får värk. Kan det vara nåt annat än inflammation?
Karin, 40
Det låter konstigt. Skulle tro att det snarare är en spänning och en stelhet i ryggraden. Detta kan ge ett tryck fram i bröstkorgen. Viktigt att du håller god rörlighet i bröstryggen och försöker stärka musklerna mellan skulderbladen.


Känner mig stel?

Väldig värk i korsryggen. Inga tabletter har hjälpt. Känner mig stel i rygg och höfter, trots flitig motion. Kan min övervikt, 20 kilo, vara en nackdel?
Britt, 47, Småland
En del personer har mycket besvär med rygg och höfter trots att de sköter sig exemplariskt. Kolla så att du inte tränar fel. Har du undersökt dina höftleder? Ibland kan värk från ryggen egentligen komma från höfterna. Övervikt kan ha viss betydelse för ländryggsbesvär, men inte särskilt stor.

Nytt diskbråck?
Jag opererades för diskbråck med mikrokirurgi för tre år sedan. Nu har jag fått ett nytt diskbråck nedanför det tidigare och har mycket ont. Hur lång tid tar det innan smärtan blir kronisk? Och vilket är bäst – mikrokirurgi eller traditionell kirurgi – om jag ska opereras igen?
Kerstin Bergström, 55, Hultsfred
Ditt nya diskbråck bör också opereras, men vänta inte för länge eftersom man då inte har lika goda möjligheter att bli bra. Det är ingen skillnad mellan de båda kirurgimetoderna när det gäller resultat. Låt vederbörande ortoped avgöra detta.


Fibromyalgi?
Jag har haft ett monteringsarbete och blivit sjukpensionerad för ryggen. Besvären sitter i skulderregionen. Det är plågsamt. Hur kan man veta om det är
fibromyalgi eller belastningsskada?
Kerstin Hansson, 60, Strömstad
Diagnosen fibromyalgi är ofta överanvänd och dina besvär i skulderregionen låter inte som fibromyalgi. Dina besvär är vanliga om man i många år sysslat med monotont monteringsarbete. Fibromyalgi är diffus värk som sitter i hela kroppen. Symptom som trötthet, sömnstörningar och besvär från magen är vanliga.


Träna ryggen?
Jag har haft problem med stramhet och stelhet i ryggen i två år. På röntgen syns en antydd snedhet i ryggen. Hur ska jag bäst kunna träna upp ryggen hemma?
Mikael Nystedt, 20, Strängnäs
En antydd snedhet som syns på röntgen har troligtvis inte någon som helst betydelse för dina besvär. Gå till en bra sjukgymnast och få ett träningsprogram och gå med i en gympagrupp för personer med ryggbesvär.


Bot mot ryggskott?
För två dagar sedan fick jag ryggskott som jag aldrig haft förut. Det gör jätteont. Jag har svårt att sova och ligger nu på golvet på en madrass. Vad är bästa rådet?
Susanna Udvardy, 31, Huddinge
Lyckligtvis går ryggskott nästan alltid över på högst en vecka, även om det är en besvärlig vecka. Vänta så länge. Sedan kan du gå till till exempel en välrenommerad kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast.


Fortsätta träna?
Jag har haft mycket ont i ryggen i två år och tar Nobligan för värken. Jag tränar lite på gym. Jag väntar på tid till magnetröntgen. Kan jag fortsätta att träna tills jag röntgat mig?
MB, Umeå
Om du inte tycker träningen försämrar din värk så kan du fortsätta att träna försiktigt. Lita på din kropp och var inte alltför rädd för smärtan.
  Det är nästan aldrig farligt att det gör ont i ryggen och det kan bli värre av inaktivitet.

Falsk ischias?
Vad är falsk ischias och piriformus-syndrom? Jag har fått de diagnoserna.
Annette Persdotter, 24, Borlänge
Piriformis syndrom, eller falsk ischias som en del felaktigt kallar det, innebär att ischiasnerven är påverkad när den går igenom en muskel som heter piriformis som sitter inne i bäckenet. Det kan vara ganska så svårt att bota. Först måste rätt
diagnos ställas. Man kan sedan försöka med sjukgymnastik och/eller injektioner i området. Det går över, men det kan ta tid.


Muskelknutor?
Jag har ont av muskelknutor från armhålan upp över skulderbladen och har varit hos naprapat. Vad kan man göra för att få bort dem?
Anita, Stockholm
Du bör fortsätta med behandling om den hjälper något, träna och gärna simma. Det blir troligen inte värre om du lyfter tungt då och då. Ett alltför monotont arbete kan förlänga besvären.


Förebygga skolios?
Jag har skolios, men fick besvär av det först för tio år sedan. Kan jag göra något förebyggande?
Gulli Persson, 70, Lyckeby
Man kan träna ryggens rörlighet, styrka och stabilitet hos en sjukgymnast. Korsett kan ibland vara en god hjälp.Operera diskbråck?
Jag lider av diskbråck. Men det ska inte opereras, menar min läkare, utan det går över av sig självt. Ska jag lita på det eller ska jag gå vidare? Det bränner och svider i benen och i ryggraden. Jag tränar hos sjukgymnast.
Irene Grosvernier, 30, Angered
Först måste man konstatera med datortomografi eller magnetröntgen att du har diskbråck. De flesta diskbråck slutar ge besvär efter några veckor – månader. Men om inte smärtorna väsentligt förbättrats efter två-tre månader bör man överväga operation. Diskbråck kan inte tränas bort.


Vilken hjälp kan jag få?
Har röntgats, doktorn talade om ett förmodat diskbråck. Nu ska jag in på magnetröntgen. Om jag verkligen har diskbråck, vilken hjälp kan jag då förvänta?
Sven-Olof i Barkarby
Om du har diskbråck med symptom av ischiassmärta sedan mer än ett par månader är bästa behandlingen att avlägsna diskbråcket med operation.

Jag har haft problem med stramhet och stelhet i ryggen i två år. På röntgen syns en antydd snedhet i ryggen. Hur ska jag bäst kunna träna upp ryggen hemma?
Mikael Nystedt, 20, Strängnäs
En antydd snedhet som syns på röntgen har troligtvis inte någon som helst betydelse för dina besvär. Gå till en bra sjukgymnast och få ett träningsprogram och gå med i en gympagrupp för personer med ryggbesvär.

   
 FLER NYHETER