Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 10 NOVEMBER 1998
  

Marit bytte parti
– för att få makt?

Varför blir man aktiv i ett parti?
  En möjlighet är ideologisk övertygelse.
  En annan är makt.

Lena Mellin

Dag Kättström intervjuar Marit Paulsen. ”Jag har ångest över att bli politiker”.

  För vissa är partier och ideologier viktiga. För andra förefaller de vara ett verktyg för att skaffa sig makt och inflytande.
  Så här uttryckte förra jordbruksministern Annika Åhnberg saken sedan hon blivit statsråd (s) efter fyra år som riksdagsledamot för vänsterpartiet:
  – Partier som sådana är inte så viktiga för mig. Partier är redskap för att kunna förändra samhället politiskt i någon riktning.
  I vilken riktning, frågar man sig efter det senaste spektakulära partibytet.
  Sveriges mesta tant, Marit Paulsen, var så sent som förra veckan medlem i socialdemokraterna. Nu kandiderar hon för folkpartiet i valet till EU-parlamentet i juni nästa år.

Fp ljusår från s
  Folkpartiet står ljusår från socialdemokraterna i många grundläggande frågor. Det hindrar inte Marit Paulsen från att glatt ta klivet över blockgränsen, från ett kollektivt orienterat parti till ett som sätter individen i centrum.
  Orsaken är socialdemokraternas vacklande inställning i EU-frågan. I sitt gamla parti skulle EU-vännen Marit Paulsen haft svårt att hamna på valbar plats. I folkpartiet, som efter fyra förlustval i rad är i desperat behov av nya affischnamn, kan det vara enklare.
  Marit Paulsen är det tredje toppnamnet som byter parti på grund av EU.
  För Annika Åhnberg, som inledde sin politiska bana i Förbundet kommunist, var vänsterpartiets nej till EU den bärande anledningen till att hon hoppade av och så småningom blev socialdemokrat.
  Björn von der Esch uteslöts ur moderaterna på grundval av sitt EU-motstånd. I höstas återvaldes han till riksdagen. Nu som kristdemokrat.

Andra kända partibytare:
Ylva Johansson var riksdagsledamot (v). Blev skolminister (s). För närvarande utan nya uppdrag.
Carl Tham var energiminister (fp). Blev utbildningsminister (s). För närvarande utan nya uppdrag.
Agneta Dreber, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, grundade det lokala stockholmspartiet. Sitter i partistyrelsen (fp).
Per Gahrton, Europaparlamentariker, var ledamot av riksdagen och partistyrelsen (fp). Grundade miljöpartiet.


Fler nyheter