Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 30 OKTOBER 1998
 

”Jag insåg att jag måste ut”

NATTENS HJÄLTAR Räddningspersonalen samlades i morse på Räddningstjänstens Gårda i Göteborg.
Foto: KAI REHN

Jamal, 15: Jag såg hur folk hoppade ut genom fönstren

GÖTEBORG. Jamal Fawz, 15, hade tillsamman med några kompisar tänkt tillbringa natten på hiphop-festen i Makedonska föreningens lokaler.
  Redan före midnatt hade flera hundra ungdomar intagit andra våningen i byggnaden.
  – Plötsligt lossnade ljusanläggningen i taket. Högtalarna vältes omkull och det började brinna i gardinerna. Jag insåg att jag måste ut, säger Jamal.
  Han tog sig nedför trappan och märkte hur lågorna då slog ut från fönstren på övervåningen.
  – Jag sprang tillbaka. Jag fick syn på mina kompisar som också insåg faran. Men många sprang mot nödutgångarna. De var låsta och gick inte att öppna. Andra som var på dansgolvet insåg nog inte faran förrän det var försent och panik utbröt när röken fyllde lokalen. Jag såg hur några hoppade ut genom fönstren men jag tog mig ut via entrén igen, säger Jamal Fawz.
  Han har varit på liknande hiphop-fester i den här lokalen tidigare, men aldrig har stället varit så välbesökt som i går. De skollediga ungdomarna, de flesta i åldern 15–17 år, hade betalat 40 kronor i entré för att delta i festen som skulle pågå till klockan sex på morgonen.

”Jag vände och sprang nedför trappan”
  Amela Music, 16, kom till lokalen strax före midnatt.
  – Direkt när jag kom in kände jag frän brandlukt och gaslukt. Jag vände och sprang ned för den smala trappan, säger hon.
  Gårdagskvällens hiphop-fest skulle egentligen ha hållits i kulturhuset vid Selma Lagerlöfs torg. Men arrangemanget flyttades till Makedonska föreningens lokal och Ehsan Eskandari, 17, gick dit för att roa sig.
  – Det var otroligt mycket folk i flera mindre rum på övervåningen. Det vara rökigt och stökigt därinne innan branden började. Jag kom ut fast det var trångt i trappan och panik utbröt när alla stormade mot utgången, säger han.

Ambulanserna körde i skytteltrafik
  Sedan ambulanser kört i skytteltrafik mellan katastrofplatsen och sjukhusen fick polisen ingripa mot flera ynglingar som började kasta sten mot pressfotografer och journalister på plats.
  Samtidigt bar räddningsmanskapet ut döda kroppar, inlindade i filtar.
  Många av de döda kropparna låg på rad vid parkeringen till biluthyrningsfirman Golden Car flera timmar efter brandens utbrott.
Aftonbladet


Fler nyheter