Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 11 OKTOBER 1998
 

”Jag kräktes före mina tal”

Margot Wallström, som nyss lämnat posten som socialminister, talar nu ut om sin migrän. ”Ett klart handikapp i yrket”, säger hon i en intervju i Svenska Dagbladet.
Foto: LOTTE FERNVALL

Margot Wallström: Jag lider av svår migrän

Svårartad migrän gjorde jobbet till en mardröm för Margot Wallström.
  Ofta tvingade hon sig upp i talarstolen trots pulserande huvudvärk och upprepade kräkningar.
  – Ingen som inte har upplevt migrän kan förstå vad det handlar om, säger hon.
  I en öppenhjärtig intervju i Svenska Dagbladet berättar Margot Wallström om sina svåra problem.
  Sveriges förra socialminister har lidit av migrän sedan tonåren. Under de tuffa åren i Rosenbad har attackerna förvärrats.
  Hon beskriver migränen som ”ett klart handikapp i yrket”.
  – Jag blir trög och låg, får svårt att koncentrera mig, ja till och med svårt att prata, säger hon till Svenska Dagbladet.
  Anfallen som pågår i flera dagar börjar alltid under ena skulderbladet och drar sig sedan upp genom nacken och in bakom en punkt ovanför ena ögat.

Måste hejda attackerna
  – Gör jag inget då för att hejda attacken blir det nästan alltid för sent. Då drar den i gång, den hemska pulserande värken, kombinerat med kräkningar som sitter i dagar. Ingen som inte har upplevt migrän kan förstå vad det innebär, berättar hon i intervjun.
  Margot Wallström har under sin tid som minister bara undantagsvis tillåtit sig själv att stanna hemma från jobbet, trots stunder som hon beskriver som ”mardrömslika”.
  Hon har vid flera tillfällen tvingat sig upp i talarstolen med svår huvudvärk och kräkningar både före och efter framträdandet.
  Under en arbetsam period för sju år sedan kollapsade Margot Wallström och fick läggas in på sjukhus.

Oroar sig inför framträdanden
  – Det blir lätt en ond cirkel. Jag oroar mig i förväg för att jag ska drabbas, särskilt inför viktiga framträdanden. Då kommer ofta attacken utan att jag kan styra. Ibland känner jag mig helt panikslagen, berättar Wallström.
  Under valrörelsen var Margot Wallström socialdemokraternas stora affischnamn jämte Göran Persson.
  Efter valet avgick hon överraskande.
  – Migränen har funnits med i bilden hela tiden, men det är inte därför Margot slutar, säger hennes pressekreterare Håkan Vrede till Aftonbladet.
  På senare tid har hon börjat använda triptaner, ett nytt preparat som drar ihop blodkärlen, som visat sig vara effektivt.
  – Nu måste jag bara lära mig att ta dem i rätt tid, innan värken trappas upp och blir outhärdlig. Lättnaden när den släpper är så oändlig, som att få livet tillbaka.
Jens Kärrman

Var femte kvinna och var tionde man drabbas
Ungefär var femte vuxen kvinna och var tionde man lider av migrän. Den pulserande huvudvärken kan pågå i flera dygn.
80 procent av migränpatienterna har drabbade släktingar. Patienterna anses lida av en ärftlig störning i samspelet mellan nerver och blodkärl. Svängningar i produktionen av östrogen har stor betydelse för migrän hos kvinnor.
De utlösande faktorerna för en migränattack varierar kraftigt. Det kan handla om allt från stress och sömnbrist till rödvin och choklad.
När klimakteriet är över försvinner problemen med migrän för flertalet kvinnor.


Fler nyheter