Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 10 OKTOBER 1998
 

Forskare hotas och trakasseras

Veganerna maskerar sig under sina demonstrationer. I deras metoder ingår nattliga hotsamtal till bland andra forskare som arbetar med djurförsök.
Foto: KAI REHN

LINKÖPING. Deras forskning är livsviktig för brännskadade patienter.
  – Därför känns det extra bedrövligt med ständiga hot och trakasserier från veganer, säger professor Rolf Andersson, 55, som arbetar med djurförsök vid Hälsouniversitetet i Linköping.

  Rolf Andersson och en grupp kollegor är illa till mods efter drygt två månaders förföljelse.
  – Veganerna har systematiskt spårat upp namn, telefonnummer och bostadsadresser till de forskare som ingår i ett speciellt pilotprojekt om brännskador.
  – Sedan har var och en utsatts för diverse otrevligheter: slagord som ”mördare” och liknande sprayat på husfasaden, nattliga hotsamtal, nedsättande flygblad till grannar och så vidare.
  Attackerna har pågått sedan i våras då Djurförsöksetiska nämnden gav klartecken för brännskadestudien vid universitetet i Linköping.
  – Försöken görs på råttor och allt sker under sträng etisk kontroll av bland annat veterinärer, berättar professor Andersson.
  – Eftersom det är omöjligt att utföra studier på brännskadade patienter måste djur användas – dessa avlivas på ett humant vis efter slutförda försök.
  Rolf Andersson konstaterar att klimatet hårdnat när det gäller diskussioner kring djurförsök.
  – Under lång tid har vi kunnat föra en bra dialog med till exempel organisationen Nordiska Samfundet för bekämpande av plågsamma djurförsök, representanter har suttit med i etikdiskussionerna.
  – Tyvärr är de nya veganerna omöjliga att samtala med – de lyssnar inte på sakliga argument.
Ebba von Essen


Fler nyheter