Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 7 OKTOBER 1998
 

Här är vapnet som kan ha dödat Palme

Nya regeringen POLISENS BILD Här är revolvern som nu undersöks i samband med Palmemordet. Polisens tekniska undersökning visade att man kunde kunde avlossa .357 Magnumammunition med revolvern. Exakt samma typ av ammunition som användes vid Palmemordet.
Palmegruppen har nu den revolver som kan kopplas till det nya vapenspåret.
  Aftonbladet kan i dag visa polisens bild på vapnet.
  Flera utredare jobbar med det nya spåret och biträdande spaningsledare Lars Jonsson överväger att utföra ytterligare tekniska undersökningar av revolvern.
  Bilden på den aktuella revolvern togs av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, 1995 i samband med en brottsutredning. Ingen kopplade då vapnet till Palmemordet.
  Det nya vittnet Kari Vainionpääs uppgifter om Christer Pettersson och revolvern har medfört en febril aktivitet hos Palmegruppen.

Ytterligare förhör
  I går förhördes en 60-årig man som också har varit i kontakt med revolvern och polisen ska hålla ytterligare förhör.   – Vi måste fortsätta att undersöka gången kring det här vapnet, säger biträdande spaningsledare Lars Jonsson.
  Egentligen skulle vapnet inte ha funnits i dag. Den 11 december 1995 togs det i beslag vid en husrannsakan hemma hos 60-åringen och på godsroteln i Stockholm beslutade man en tid senare att det skulle förstöras.
  Den 19 september 1996 bankade kriminalinspektör Thomas Hämquist på godsroteln till pipan och sedan skulle revolvern föras till soptippen och krossas.
  Men vid just denna tidpunkt behövde några mordutredare låna ett vapen för en teknisk undersökning i Södertälje kanal.
  – Vi behövde ett vapen för att se hur det rörde sig på botten när båtar körde i kanalen, berättar kriminalinspektör Hans Strindlund.
  Efter undersökningen lämnades den mycket illa sargade revolvern till tekniska roteln i Stockholm. Där har den legat tills i går.

Vapnet var omgjort
  I samband med Kari Vainionpääs vittnesmål är revolvern nu högintressant.
Med facit i hand är det väl synd att godsroteln bankade på vapnet och att poliserna använde det i Södertälje kanal?
  – Det kan man säga, säger Palmegruppens biträdande spaningsledare Lars Jonsson.
  Byråingenjör Stefan Pettersson på SKL var med och undersökte revolvern 1995. Han gjorde då ingen koppling till Palmemordet:
  – Bomspåren på kulorna från revolverns pipa visade att det inte var Palmevapnet.
  Men SKL konstaterade också att någon hade gjort om vapnet. Pipan var utbytt.
  Enligt SKL:s undersökning kunde man avlossa .357 Magnumammunition med revolvern. Exakt samma typ av ammunition som användes vid Palmemordet.
  Aftonbladet pratade i natt med det nya vittnet Kari Vainionpää och han kommer i dag att kontakta Palmegruppen.
  – Jag ska berätta det jag vet, säger han.
Richard Aschberg
Lennart Håård


Så har revolvern bytt ägare sedan mordet

Här är en av teorierna om hur den nya aktuella revolvern bytt ägare efter skotten på Sveavägen.

1. Vapenhandlaren Sigge Cedergren har berättat hur han överlämnade en Magnumrevolver till Christer Pettersson en kort tid före mordet. Enligt de nya uppgifterna kommer också revolvern 38 Special från Cedergren.
2. Christer Pettersson ska enligt det nya vittnet Kari Vainionpää ha behållit revolvern, 38 Special, till en dryg vecka efter mordet.
3. En 50-årig kvinna har enligt det nya vittnet berättat att hon köpte revolvern av Christer Pettersson för tio gram amfetamin. Hon ska enligt uppgift ha haft vapnet och ammunition gömt i sitt källarförråd.
4. Kari Vainionpää uppger att han i början av 90-talet tog hand om revolvern. Han berättar att han fick i uppdrag att dumpa det ”heta” vapnet.
5. Sommaren 1995 köpte den 60-årige knarkhandlaren Stefan det aktuella vapnet av Kari Vainionpää för drygt 5 000 kronor.
6. Den aktuella revolvern beslagtogs av polisen i samband med en husrannsakan den 11 december 1995 hos Stefan.
7. Den 19 september 1996 såg kriminalinspektör Thomas Hämquist på godsroteln till att revolvern blev obrukbar. Vapnet bankades och plattades till.
8. Den 20 september samma år kvitterade kriminalinspektör Hans Strindlund ut revolvern för att använda den i ett test i samband med en helt annan mordutredning.
9. Dagarna efteråt kastade polisen revolvern i Södertälje kanal i centrala stan och plockade sedan upp den.
10. Vapnet låg sen under flera år, närmast i glömska, på tekniska roteln i Stockholm.
11. Den 5 oktober 1998 startade Palmegruppen en intensiv jakt på revolvern – inne i polishuset.
12. I dag, den 7 oktober, har Palmegruppen tillgång till vapnet. Revolvern är illa sargad och frågan är nu om den går att undersöka ordentligt.

Fler nyheter