Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 25 SEPTEMBER Visa alla rubriker
Publicerat kl 20:25

Fler och större småpartier i landets kommunfullmäktige
STOCKHOLM. Lokala partier fortsätter att vinna terräng i kommunalvalen. Dorotea kommunlista tog hem över fyrtio procent av rösterna. Och förra valets raket, Kirunapartiet, fortsätter att öka och fick med sig dryga 36 procent av väljarna.
   Fortfarande är dock de kommunala valresultaten preliminära. Först efter helgen kommer de definitiva siffrorna från RSV.
   Partiet Alternativet i Jokkmokk fick en fjärdedel av rösterna i kommunalvalet. Men det är inte bara i den norra delen av landet som missnöjet med de traditionella partierna märks. I orter som Eda, Gullspång, Åsele och Vänersborg tog lokala partier hem mer än 20 procent av rösterna.
   I Heby kommun tar Anders och Charlotte Walls enfrågeparti Länsbytarpartiet plats i fullmäktige som vågmästare. Och i Sigtuna och Mora söker sig väljarna bort från de etablerade. I båda kommunerna ska tio partier trängas i fullmäktige, bland andra Sveriges pensionärers intresseparti (SPI). SPI tar mandat i drygt 30 kommuner i landet.
   Ett annat parti som tar mandat i nya kommuner är Sverigedemokraterna. Partiet behåller mandat i Höör och Dals-Ed, samtidigt som de bryter ny mark i Trollhättan, Sölvesborg och Haninge.
  
Fler partier
   Alla småpartier ökade dock inte i valet. Sjöbopartiet halverades men behöll enligt RSV:s preliminära valresultat ändå 15,6 procent av kommunens väljare.
   Andelen småpartier har successivt ökat under 90-talet. Enligt tidningen Kommunaktuellt tog de 2,9 procent av rösterna i 1991 års kommunalval. I årets kommunalval röstade en av tjugo på ett icke-riksdagsparti, en ökning med 23 procent jämfört med förra valet.
   Kristdemokraterna har ökat sina mandat i landets olika kommunfullmäktige med 150 procent. Flest röster fick partiet i småländska Gnosjö där de tog hem 28,6 procent av rösterna.
   Socialdemokraterna behåller egen majoritet i 13 kommuner: Katrineholm, Oxelösund, Bromölla, Lysekil, Forshaga, Munkfors, Borlänge, Hofors, Örnsköldsvik, Bräcke, Skellefteå, Vilhelmina, Arvidsjaur, Piteå och Överkalix. Och i ytterligare 100 kommuner av landets 189 styr de med stöd av enbart vänstern.
   I tre kommuner har moderaterna egen majoritet: Danderyd, Täby och Vellinge. Och i ytterligare 89 kommuner är det borgerlig majoritet i kommunfullmäktige.
   I övriga har varken det socialistiska eller borgerliga blocket egen majoritet.
  
Ulla Danné/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan