Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 24 SEPTEMBER. Visa alla rubriker
Publicerat kl 14:46

Wallenberg pressade Finland att välja JAS
HELSINGFORS. Wallenbergimperiets huvudman Peter Wallenberg hotade 1992 att dra tillbaka sina investeringar från Finland om Finland inte beställde sina nya jaktplan från Sverige.
   Det avslöjas i en bok som har skrivits av Finlands förra försvarsminister Elisabeth Rehn. Boken kommer ut på fredag, men tidningen Helsingin Sanomat publicerade redan på torsdagen ett utdrag ur den.
   Finland beslöt i maj 1992 efter långa utredningar att beställa jaktplan från USA och man stannade för F-18 Hornet. Det fanns ett antal plantyper att välja mellan och tillverkarna försökte på alla sätt påverka Finland att fastna för just deras plan.
  
Fräcka svenskar
   Elisabeth Rehn tycker att svenskarna var fräckast av alla:
   ”Min gode vän försvarsminister Anders Björck nöjde sig med att i storebrorsaktig anda tala om det nordiska samarbetet. Men industrimagnaten Peter Wallenberg gick ännu längre”, skriver Rehn.
   Under ett besök i Sverige bjöd Wallenberg Rehn på en lunch i sin ståtliga villa utanför Stockholm. Efter lunchen drog han Rehn åt sidan och kom med ett förtäckt hot: ”Om Finland inte väljer Jas Gripen måste Wallenbergimperiet överväga om det finns orsak att dra bort sina placeringar från Finland - och då förlorar Finland verkligt många arbetsplatser”, påstås Wallenberg ha sagt.
   Rehn skriver att hon exploderade och sade åt Wallenberg att beslutet fattas utifrån prestationsförmåga, motköp och pris, inte på några andra grunder. ”Och jag går inte med på utpressning”, tillade hon.
  
Koivisto: ”svenska fripassagerare”
   Då Rehn kom hem från Sverige berättade hon om det inträffade för president Mauno Koivisto, som lär ska ha blivit ordentligt arg:
   ”Dylik utpressning är typiskt svenskt storebrorstänkande. På samma sätt pressade de på i kärnkraftsfrågan”, skall Koivisto ha sagt.
   Rehn skriver vidare att hon har fått uppfattningen att Koivisto hade en ganska traumatisk inställning till Sverige. Han tyckte att svenskarna var fripassagerare, som vid behov utnyttjade Finland men annars glömde bort finländarna. ”Det märktes ju i samband med att Sverige ansökte om medlemskap i EU”, skriver hon.
   Rehn är säker på att händelsen åtminstone inte stärkte Jas Gripens möjligheter i kampen.
   På Wallenbergimperiet tillbakavisas påståendena om påtryckningar.
   Den finlandssvenska radions nyhetsredaktion har inte lyckats nå Peter Wallenberg, men Wallenbergs närmaste medarbetare på Investor, Erik Belfrage, säger att Rehns påståenden inte stämmer:
  
”Min man hörde allt”
   - Jag var själv vittne eftersom jag var med på lunchen. Jag känner överhuvudtaget inte igen det som beskrivs. Tvärtom så är min minnesbild av den lunchen, det är ju några år tillbaka, att det var en utomordentligt vänlig stämning, med mycket skratt och humor.
   - Jag tycker det låter som ett missförstånd, ett stort sådant faktiskt. Jag känner överhuvudtaget inte igen det här, säger Belfrage i intervjun och tillägger att han inte heller har något minne av att Wallenberg skulle ha dragit någon avsides.
   Elisabeth Rehn säger själv att hennes man Ove var vittne till diskussionen med Wallenberg, men i övrigt vill hon inte kommentera händelsen förrän boken har kommit ut på fredagen.
  
Kjell Hägglund/TT

Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan