Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige Visa alla rubriker
Publicerat kl :

Stort publikintresse för Ecce homo i Uppsala domkyrka
UPPSALA De efter bombhoten extrainkallade poliserna kom väl till nytta när den omdebatterade fotoutställningen Ecce homo visades i Uppsala domkyrka.
   Publikintresset var så stort att poliserna fick bilda kedja vid kyrkporten för att stoppa tillströmningen.
   Runt 2 500 människor tog plats i kyrkan för den första av tre visningar av bildserien där Jesus framställs bland homosexuella. Bilderna kommenterades i en fullsatt men tyst domkyrka av konstnären Elisabeth Ohlson. Domprosten Tuulikki Koivunen Bylund reciterade de tillhörande bibeltexterna.
   Att utställningen var huvudattraktionen under Uppsala Kulturnatta 1998 gick inte att ta miste på. När kyrkan fullsatt stängdes för fler, stod fortfarande hundratals besvikna människor kvar på kyrkbacken. Uppståndelsen kring utställningen hade väckt mångas nyfikenhet och polisbilarna parkerade utanför domkyrkan påminde om fredagens bombhot.
  
Hyllning till kollega
   Domprästen själv var dock lugn.
   -Utställningen är så bra och ändå så förtalad. Jag tyckte att Uppsalaborna själva kunde få bilda sig en uppfattningen. Och så är det är dags att kyrkan ber de homosexuella om förlåtelse. De har verkligen fått vara strykgrupp, motiverade hon kvällens bildvisning.
   Tillställningen är också en hyllning av en kollega och omtyckt präst i domkyrkoförsamlingen. Han hette Roger Westin, var homosexuell och dog i aids i januari 1993.
   Domprosten Tuulikki Koivunen Bylund vill räcka handen till de homosexuella och bjuda in dem i kyrkan. Hon menar att delar av kyrkan fortfarande legitimerar våld mot homosexuella.
   Det är kontroversiella uttalanden hon gör, men domprosten är van vid uppståndelse kring sin person.
  
Lugn tillställning
   -Tidigare har jag blivit anmäld till domkapitlet anklagad för att jag skulle tro att Jesus var en kvinna. Nu kommer jag att bli anmäld för att jag visar hur mycket man han är, sade hon på en pressträff, och syftade på nakenbilderna föreställande Jesus.
   Konstnären Elisabeth Ohlson, fotografen bakom utställningen Ecce homo, kände sig däremot obehaglig till mods efter hoten.
   -Hade jag vetat vilken drake som gömde sig hade nog bilderna blivit annorlunda. Det hade hämmat mig, sade hon.
   Redan timmar innan första visningen av fotoutställningen Ecce homo flockades Uppsalaborna kring sin domkyrka. Efter både bombhot och ansökningar om demonstrationstillstånd bevakades kyrkan av sex civilklädda poliser och fem i uniform. Vid 18-tiden på lördagskvällen fanns bara en demonstrant framför kyrkoporten.
   Han hade tagit tillfället i akt att göra reklam för sin konsultfirma.
   Hela tillställningen förflöt i lugn ordning.
  
Ulla Danné/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan