Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 17 SEPTEMBER 1998
 

Tetran var inte Rausings verk

FRAMFÖR DEN FÖRSTA MASKINEN Ruben Rausing tillsammans med sönerna Gad och Hans framför tetrapak-maskinen som konstruerades av Harry Järund. Själva idén – tetran – stod den unge teknikern Erik Wallenberg för, enligt boken ”Tetra ”.
Foto: AFTONBLADETS ARKIV
Ruben Andersson
Född 1895 i Råå.
Tar namnet Rausing. Får två söner med hustrun Lisa. Emigrerar till Rom 1969. Han avlider 1983.

Gad Rausing
Ålder: Äldste sonen, 76 år.
Bor: i Schweiz. Köpte ut lillebror Hans (ryktet säger att de inte står varandra nära utan snarare är osams) ur Tetra 1995 för 40 miljarder.
Familj: Gift med Birgit.
Tre barn: Kirsten (driver hästavel i Storbritannien), Jörn (arbetar inom koncernen, anses inte vara ledargestalt), Finn (den stöddigare av sönerna som visar ambition att ta över).

Hans Rausing
Ålder: 72 år.
Bor: I England, har dragit sig tillbaka. Samlar bland annat på veteranbilar.
Familj: Gift med Märit.
Tre barn: Lisbeth (som satsat på en akademisk karriär vid Harvarduniversitetet i USA), Hans-Christian (som också suttit i styrelsen men inte utmärkt sig) och Sigrid (som varit ointresserad av företaget). Sämjan mellan de båda kusinkullarna sägs inte vara den bästa.
Familjen tog åt sig äran för den geniala uppfinningen

Ruben Rausing tog åt sig äran av att ha uppfunnit tetran, fast idén kläckts av en ung tekniker.
  Han svek löften till trotjänare om att få del av vinsterna.
  Det avslöjas i en ny bok om den hemlighetsfulla dynastin Rausing, en av världens rikaste industrifamiljer.
  Familjen Rausing själv avböjde medverkan i boken ”Tetra” (Norstedts) av journalisten Peter Andersson och företagsekonomen Tommy Larsson.
  Författarnas lyckokast var att få tillgång till de dagböcker som Erik Torudd, en av Ruben Rausings närmaste medarbetare, förde från 40-talet fram till 1974.

Ung tekniker kläckte idén

  Tetran är inte Rubens idé. Det är den unge teknikern Erik Wallenberg (inte släkt med finansfamiljen) som en februarinatt 1943 funderar fram att man skulle kunna vika en liten pyramid av papper i ett stycke – en tetraeder.
  Därefter kommer Erik Torudd på hur den nya förpackningen blir effektiv: en lång tub fylls med mjölk, därefter formas tetraedrarna och klipps av en och en till en lång rad förpackningar.
  Varken Wallenberg eller Torudd får äran.
  Flera andra medarbetare tvingas åse hur Ruben ”stjäl” idéer. Han anser att den som formulerar problemet är den egentlige uppfinnaren.
  På 60-talet manövreras gamla trogna medarbetare ut, priset för deras aktier i Tetra Pak är lågt, men de förespeglas att få mer pengar senare. Vilket de aldrig får.
  Rubens mål är att skapa en dynasti. Därför är han en krävande far till sina två söner.
  Gad får som nyutexaminerad från universitetet den komplicerade uppgiften att förbättra tetrans papper. Inte oväntat misslyckas han.
  Lillebror Hans blir vd vid bara 26 års ålder.
  I praktiken behåller pappa Ruben kontrollen. Även sedan han vid 74 års ålder emigrerat till Rom, en manöver som gjorde det möjligt att undanhålla stora vinster från skattmasen.
  Dagen före sin dödsdag undertecknar han sitt sista bokslut. Han blir 88 år gammal.
  1995 säljer Hans sin del till Gad. Då flyttas 40 miljarder över från Gads familjestiftelse.

Har flyttat stora pengar till Schweiz

  Familjen brukar hävda att allt de äger ligger i företaget. Men de har under lång tid fört över stora summor, framför allt till stiftelser i Schweiz och Luxemburg.
  – Företaget värderas till 80 miljarder kronor och det skulle inte förvåna mig om de har lika mycket i stiftelser, säger Tommy Larsson.
Kerstin Weigl


Fler nyheter