Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 17 SEPTEMBER Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:40

Schyman i blåsväder efter städaffär
STOCKHOLM. Vänsterledaren Gudrun Schyman har anlitat lågbetalda ungdomar för att städa hemma hos henne.
   Från övriga toppolitiker kom hårda anklagelser om dubbelmoral och hyckleri, då Schyman angripit framför allt männen för att brista i ansvar för städningen i sina hem.
   Schyman har, enligt Dagens Nyheter, bland annat anlitat en av dotterns kamrater för att städa hemmet varannan vecka. Enligt Schyman har städhjälpen fått sammanlagt cirka 1 500 kronor. Dottern ska samtidigt ha städat hemma hos kamratens föräldrar.
   I TV4:s partiledardebatt på onsdagskvällen avvisade Schyman tankar på att subventionera hushållstjänster. Behov av hemhjälp har uppstått, enligt Schyman, för att kvinnor har gått ut på arbetsmarknaden och män inte vill ta sitt ansvar för hushållsuppgifterna.
   -Vi ska inte ersätta er frånvaro med andra kvinnor och invandrare som ska städa skiten efter er, sade hon till de manliga partiledare hon hade bredvid sig.
   Schyman har inte lämnat kontrolluppgift till skattemyndigheterna, något man måste göra om man betalar någon mer än 1 000 kronor om året.
  
Dubbelspel
   Övriga toppolitiker var inte sena att angripa vänsterledaren. Dubbelspel, sade folkpartiledaren Lars Leijonborg. Ynkligt, tyckte Mona Sahlin. Ett problem för hennes trovärdighet, ansåg statsminister Göran Persson. Hyckleri, var moderatledaren Carl Bildts dom.
   Den som tog det mest lugnt var kristdemokraternas ordförande Alf Svensson. Han sade sig absolut inte ”gå i taket” över affären, även om han ansåg att Schyman handlat fel. I stället tog Svensson affären som intäkt för det rätta i att kunna erbjuda skattesubventionerad hemhjälp.
   -Det måste till en ändring så att det blir görligt även för den som tjänar mindre än riksdagsledamoten och partiledaren Schyman att få hjälp med hemnära tjänster - vitt, sade han.
  
OK leja städhjälp
   Schyman själv modifierade sitt inlägg under partiledardebatten.
   -Det som vi diskuterade handlade om man ska ha avdrag för hushållsnära tjänster när man anställer vuxna människor som ska utföra ett arbete som det redan i dag finns företag som utför, sade Schyman.
   -Det tycker jag är en väldig skillnad mot när vi som föräldrar hjälper våra tonåringar och ibland deras kamrater att dryga ut sin månadspeng, tillade hon i en tv-intervju.
   Hon sade på torsdagen att hon inte anser det vara fel att leja någon för att städa hemma.
   -Den som vill anställa någon att städa, det har jag inga betänkligheter emot. Men jag anser inte att man ska använda skattemedel för att subventionera det, sade hon till TT.
   Schyman tror att reaktionerna kommer av att hennes handlade har kallats för svartjobb.
   -Men det finns inget svart i detta. Jag har inte undanhållit ett öre i beskattning.
   Något större intresse från allmänheten för städaffären kunde inte märkas på torsdagen. Först på ett torgmöte sent på eftermiddagen fick hon ett par frågor kring den. (TT)
  
  
FAKTA/SCHYMANS ”INFORMELLA EKONOMI”
Den som betalar någon över 1 000 kronor för utförda tjänster måste lämna en kontrolluppgift till skattemyndigheten. På inkomster över 10 000 kronor utgår det också sociala avgifter.
Man har rätt att tjäna 8 700 kronor under ett år skattefritt.
Gudrun Schyman har begått en förseelse genom att hon inte har lämnat in en kontrolluppgift. Hon har dock inte tjänat något på att inte lämna in uppgiften eftersom hon betalat mindre än 10 000 kronor och har därmed inte begått ett skattebrott.
Däremot har hon fel när hon menar att ett skattefritt byte av tjänster mellan vänner - vad hon kallar ”informell ekonomi” - är i sin ordning. Om hon till exempel låter en vän byta däck på bilen i utbyte mot en middag på hennes restaurang har båda fått en skattepliktig ersättning.

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan