Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 15 SEPTEMBER Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:26

Böter och bakslag för Franzén
LANDSKRONA. Landskrona tingsrätts dom i Franzénmålet blev ett bakslag för den tidigare ICA-handlaren.
   Harry Franzén dömdes på tisdagen till 60 dagsböter för att han sålt vin i sin affär i skånska Röstånga.
   Tingsrätten lät sig inte övertygas av försvarets utläggningar utan underkände på punkt efter punkt Franzéns argument. EU-domstolens beslut för snart ett år sedan gav Systembolaget rätt att behålla sitt monopol. Efter EU-domstolens utslag fanns det enligt tingsrätten inget utrymme för den svenska domstolen att göra en egen tolkning av EU-rätten. Därför ska Franzén dömas för vinförsäljningen, anser rätten.
   Franzéns advokat Per Löfqvist hävdade under rättegången att tingsrätten kunde göra en självständig tolkning av EU-rätten.
   -Men domstolen har tagit en enkel väg och undvikit svåra frågor, kommenterade han efter domen och tillstod att han var besviken.
   Han påpekade dock att Franzén fick ett mycket lindrigt straff. Denne var själv på plats i tingsrätten när domen lämnades ut. Han ger sig inte och tror att monopolet faller förr eller senare.
   -Vi överväger att överklaga, säger han till TT.
  
Franzén kände reglerna
   EU-domstolen har efter Franzéns vinförsäljning slagit fast att Sverige måste ändra reglerna för partihandel, tillverkning och import av alkohol. Franzén framhåller att det blivit billigare för importörerna av vin och sprit. Försvaret tog också under rättegången fasta på EU-domstolens kritik och hävdade att en lag som delvis är underkänd inte kan gälla i sin helhet. Tingsrätten skriver att varken den eller EU:s domstol delar den uppfattningen.
   Som en sista utväg för att undvika att bli straffad har Franzén hävdat att han inte kunde känna till hur lagen skulle tolkas, om nu lärda jurister både i Sverige och inom EU tvistat om saken. Men tingsrätten anser att Franzén borde veta bättre då han har varit medveten om de svenska bestämmelserna för alkoholförsäljning. Han har också erkänt att han sålt vin och sagt att han velat testa hur svensk lag överensstämmer med EU:s rättsordning.
   Fyra och ett halvt år efter den historiska vinförsäljningen får nu Franzén i stället betala böter på sammanlagt 1 800 kronor.
   -Det gör egentligen ingenting. Jag får väl rama in böterna, kommenterade Franzén.
  
Ulf Mårtensson/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan