Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 10 SEPTEMBER 1998
 

SENASTE NYTT: Willy framme på Island
Det amerikanska militärplanet med Keiko ombord landade på Heimaey på Island vid middagstid svensk tid som planerat. En av späckhuggarens skötare sade att Keiko mått utmärkt under flygningen.
   Den sex meter långa valen, som väger nästan fem ton, fraktades i en specialtank med elvagradigt vatten.


Willys långa resa mot friheten

HÄR LYFTS FEM TON SPÄCKHUGGARE Nu har Willys 14 timmar långa resa över halva jordklotet börjat. Här lyfts han upp i en stor sele ur sin pool på Oregon Coast Aquarium i Newport för att sedan föras ombord på det jättelika transportplanet. Klockan två i dag är han framme i vattnen där han en gång föddes.
Foto: REUTERS

Ras: Späckhuggare.
Ålder: 20 eller 21 år (Willy föddes 1977 eller 1978, man vet inte säkert).
Vikt: Nästan fem ton.
Längd: Sju meter.
Äter: Cirka 75 kilo fisk varje dag.
Willys resa - timme för timme
Hollywoodsagan blir sann – i dag kommer han hem

HEMÖN. I 19 år har han levt i fångenskap.
  Men i dag kommer Willy hem. Hem till friheten.
  – Vi är många som har väntat länge på det här ögonblicket. Tänk att få se Willy simma i havet. Det blir oslagbart, säger Nolan Harvey, en av eldsjälarna.
  I eftermiddag ska det ske om allt går som planerat.
  Då sänks den store späckhuggaren som blev en hel världs älskling efter ”Rädda Willy-filmerna” ned i vattnet vid Klettsvik på Hemön.
  Miljön är hisnande vacker. På tre sidor omges den skyddade lilla viken av stupande, 200 meter höga vulkanklippor. Den fjärde sidan vetter ut mot det mörkblå havet. Måsarna skriker. Det luktar salt. Och tång.
  – Alldeles nyligen såg den isländska kustbevakningen ett hundratal späckhuggare alldeles här utanför, i riktning bort mot vulkanön Surtsey.
  – Vem vet, Willys mamma kanske finns bland dem. Det ska bli så spännande att se hans första möte med en artfrände, säger Nolan Harvey, som har forskat om späckhuggare i 22 år.
  Till att börja med ska Willy bo i en gigantisk stor bur, nedsänkt i havet. Men så småningom ska han återfå den totala friheten. Precis som i Hollywood-versionen.
  – När? Det vet vi inte än. Vi tänker inte förhasta oss, säger Harvey.

Alla bär en blå bricka – ”Hemma till sist”
  Att det är en världshändelse enbart att Willy simmar i Atlanten utanför Island för första gången sedan han var en liten baby inser vi snabbt vid presscentret i den pittoreska fiskehamnen. 450 journalister är ackrediterade. Vi bär alla en blå id-bricka med våra namn, en bild på Willy och texten ”Hemma till sist”.

Willy har fått isländsk sill
  – Willy kommer att klara omställningen bra. Han är i finfin form. Har gått upp ett ton. Vi har skickat över isländsk sill till honom, så han har fått vänja sig vid födan, säger Bjarki Brynjarsson.
  Men alla älskar inte Willy.
  – Slakta honom! Skicka sedan de 60 000 fiskbullarna till de svältande barnen i Sudan, säger Jan Gunnarsson, en av fiskarna som 1979 fångade baby-Willy.
  Minst fyra mordhot har riktats mot Willy. Det senaste i förrgår.
  – De säger att de ska ge honom förgiftad fisk. Så vi kommer att bevaka Willy dygnet runt, säger Halvar Hallsson.
  Fiskarna på”ljugarbänken” i hamnen på Hemön, den ö som fick utrymmas vid vulkanutbrottet 1973, har också en intressant fundering.
  – Vi har hundratals valar här. Inte behöver dom väl flyga in en till från andra sidan jorden.
Bengt Olsson

Har levt 19 år i fångenskap
De viktigaste hållpunkterna i Willys liv:
1979: Willy fångas i Atlanten, norr om Island.
1982: Flyttar till Marineland i Ontario, Kanada, och uppträder för publik för första gången.
1985: Reino Aventura, en nöjespark i Mexiko, köper honom.
1992: Världens blickar riktas mot honom efter ”Rädda Willy”-filmen. Det visar sig att han är undernärd och sjuk i sin skandalöst lilla pool i Mexiko.
1994: Organisationen ”Rädda Willy” bildas efter påtryckningar från världens alla barn.
1995: Reino Aventura-parken donerar Willy till stödorganisationen. En anläggning byggs för honom i Newport, Oregon.
1996: Willy flyttar till Oregon Coast Aquarium i Newport.
1998: Willy återvänder till de isländska vatten där han lekte som liten.

Willys resa – timme för timme
Resan från Oregon till Hemön, som inleddes strax före midnatt svensk tid, beräknas ta 14 timmar, varav flygturen nio timmar.
  Resan kan följas direkt på internet via adressen: www.keiko.org.

Här är hållpunkterna enligt grundplaneringen:
00.00 i går kväll:
Willy lyftes med hjälp av en jättelik kran och en sele upp ur sin pool i Oregon, USA. Han placerades i en specialbyggd nio meter lång transportbassäng, som sedan placerades på en stor lastbil för en halvmils färd till flygplatsen.
03.00:
Willy lyfte från Oregon ombord på ett av amerikanska flygvapnets största transportplan, en C-17 Globe master III. Två gånger under flygningen fyller planet på bränsle i luften. Ombord fanns bland andra fyra veterinärer och fem av Willys skötare. C-17-planet kan landa på den endast 1 300 meter långa landningsbanan på Hemön, Västmannaöarna, strax söder om Island.
12.00:
Willy landar. En kort välkomstceremoni.
13.00:
Efter en landtransport över den tre kilometer långa Hemön med lastbil lyfts Willy med hjälp av en kran ned i en transportbur i vattnet vid Herjolfur-hamnen.
13.20:
Buren bogseras en km med båt till Klettsvik, Willys nya hem.
14.00:
Willy placeras i sin nya, flytande bur. Den är 80 meter lång 32 meter bred och åtta meter djup och den största konstruktion som någonsin byggts för ett marint däggdjur. Havsvattnet strömmar fritt in och ut ur buren.
  Willy kan se och höra andra djur. Han kan också fånga fisk som simmar in i buren.
  Här ska Willy återanpassa sig till ett liv i full frihet. Han släpps tidigast fri om ett par månader.

Fler nyheter