Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 7 SEPTEMBER 1998
 

Ernst-Hugo Järegård död – Jag har inte ord, jag sörjer oerhört
Margaretha Krook: Det fanns en speciell kemi mellan oss

Margaretha Krook sörjer sin gode vän.
  Budet om Ernst-Hugo Järegårds bortgång kom som en chock.
  – Jag har egentligen inte ord, jag sörjer oerhört.
  Margaretha Krook och Ernst-Hugo Järegård, två storheter och tillsammans en enastående kombination. Ett par det slog gnistor om.
  Nu är den tiden förbi. Ernst-Hugo är död. Margaretha Krook är djupt skakad. Det är svårt att tala om det.
  – Jag kan bara säga att Ernst-Hugo var en stor personlighet. Som konstnär stod han för sig, säger hon tungt.
  – Allting är för tidigt.
  Tillsammans upplevde de så mycket. Deras relation var speciell, både på och bakom scenen. De arbetade mycket tillsammans och det var så de träffades, i en Brecht-pjäs 1963. Sedan dess har det blivit film, teater och tv-produktioner.
  En riktig klassiker är Tage Danielssons ”Släpp fångarne loss, det är vår” från 1975. Ernst-Hugo som fången och Margaretha som räddaren i nöden, som ständigt besökte sin älskade med diverse inbakade filar och sågar.

”Floran är bland det roligaste jag gjort”
  Men ibland har det varit annat ljud i skällan. I samarbetet tillsammans med Marie-Louise Ekman i ”Den hemlige vännen” (1990) slogs de som hund och katt. De grälade, överöste varandra i elakheter, smulade sönder knäckebrödskivor i ansiktet på varandra. Lysande skådespeleri, för det var precis var det var. Bakom scenen var de aldrig ovänner.
  – Mellan oss finns en alldeles särskild kemi. Vi tänker i samma banor och söker stöd hos varandra, har Margaretha berättat i en intervju med Aftonbladet.
  På 60-talet väckte de uppmärksamhet genom att göra reklam för Flora, det nya bredbara margarinet. De hade fått lov av självaste Ingmar Bergman.
  De fick idéer att utgå ifrån och sedan var det bara att improvisera fritt. Given succé som dessutom belönades med flera internationella priser. På slutet av 80-talet gick paret med på att göra det igen, enbart för att de hade haft så roligt under inspelningarna på 60-talet.
  – Floran är bland det roligaste jag har gjort, har Ernst-Hugo berättat i en intervju i Aftonbladet.
  De hade roligt ihop, både som arbetskamrater och som vänner. Två vänner som nu har skilts åt.

Ulrica von Schwerin
Dan Panas


Fler nyheter