Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 6 SEPTEMBER 1998
 

Han läste sin döds- annons i tidningen
”Vår älskade pappa Allan Nielsen har hastigt lämnat oss.”
  Så stod det i en dödsannons införd i lördagens Dala-Demokraten.
  Men evangelisten Allan Nielsen är inte det minsta död.

”Det läskigaste är att allt stämmer, utom att jag inte är död förstås”
  På morgonen ringde telefonen hemma hos familjen Nielsen. Det var så han fick reda på det, att hans dödsannons var införd i Dala-Demokraten.
  – Det är fruktansvärt, och det är värst för barnen, säger Allan Nielsen.
  I annonsen står Allans tre barn med som närmast sörjande. Det finns även detaljerad information om begravning och minnesstund. Nära och kära uppmanas att ringa och meddela om de kommer på begravningen. Telefonnumret: Allan Nielsens mobiltelefon.
  – Det läskigaste är att allt stämmer, förutom att jag inte är död förstås. Min riktiga dödsannons skulle se ut ungefär så. Den som ligger bakom känner mig eller har studerat mig väldigt noga, säger Allan Nielsen.
  Han har blivit hotad förr. I våras polisanmälde han fotoutställningen Ecce homo för hets mot folkgrupp. I utställningen skildrades Bibeln och kristendomen utifrån ett homosexuellt perspektiv. Allan Nielsen ansåg att utställningen var diskriminerande mot kristna och efter det vällde hotbreven in.
  – De kallar mig homofobpastorn. Jag tyckte mest det var larv.
  Efter dödsannonsen ser han dock inte lika lätt på saken.

”Jag vågar knappt gå ut”
  – I flera hotbrev stod det att jag inte skulle leva augusti ut, men jag tänkte inte mer på det. Så såg jag dödsannonsen och datumet, den 30 augusti. Det känns otäckt, jag vågar knappt gå ut.
  Allan Nielsen känner att han har fått mycket stöd. Många har ringt och skrivit, även homosexuella. Han tror att det kan vara homosexuella som ligger bakom hoten, men det kan även vara någon som vill svartmåla de homosexuella.
  Han är naturligtvis skakad av det som har hänt och han går i samtalsterapi för att få hjälp. På måndag ska han tala med Dala-Demokratens chefredaktör om hur detta kunde hända. Polisanmälan är redan gjord, hans fjärde i år. Men Allan Nielsen är ändå inte skrämd till tystnad.
  – Alla måste få säga vad de vill oavsett åsikt. Man behöver kanske inte provocera i onödan, det borde även jag tänka på, säger han.
Ulrica von Schwerin


Fler nyheter