Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 1 SEPTEMBER Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:06

Brister i beredskapen inför millennieskiftet
SUNDSVALL. Ogenomtänkta åtgärder och panik kan bli ett faktum när de potentiella hoten från 2000-problemet blir kända för svenska folket.
   Larmet från Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF) har hittills klingat ohört hos regeringen. I snart fem månader har SPF väntat på direktiv.
   Vid Styrelsen för psykologiskt försvar finns det en utbredd oro för den dåliga informationsberedskapen inför millennieskiftet. Redan i april i år skrev 2000-delegationen till regeringen och kommunikationsdepartementet och föreslog att SPF skulle få ansvaret för samhällets informationsberedskap.
   I skrivelsen framhålls att allmänhetens kunskap om de potentiella hoten fortfarande är låg men att det kan uppstå ett krisläge redan hösten 1999.
  
Väntar på uppdrag
   När de potentiella hoten blir kända kan det leda till ”ogenomtänkta och panikartade åtgärder”, hävdar styrelsen:
   -Arbetet borde ha startat för länge sedan. Vi står inför en förväntad svår påfrestning på samhället som kräver att allmänheten förbereds i god tid. Vi är beredda att genomföra opinionsanalyser och inrätta en telefonservice för allmänheten, men först krävs ett formellt ministeruppdrag, säger Birgitta Darrell, avdelningsdirektör vid SPF.
   Överstyrelsen för civil beredskap (ÖCB) har fått ett vidgat uppdrag för att höja samhällets incidentberedskap, men Styrelsen för psykologiskt försvar som tidigare hanterat kriser som Tjernobyl och Estoniakatastrofen har ännu inte fått några direktiv.
  
Spridd missuppfattning
   TT har varit i kontakt med kommunikationsdepartementet som hänvisar till försvarsdepartementet som hänvisar tillbaka till kommunikationsdepartementet.
   Kommunikationsdepartementet vill emellertid inte tillskrivas något övergripande ansvar för 2000-problematiken:
   -Det är en missuppfattning som tyvärr är väl spridd. Ansvaret ligger på respektive departement och sektorsmyndighet, i det här fallet försvarsdepartementet, säger departementsrådet Lore Taessler-Fredriksson.
   Regeringens 2000-delegation förbereder en informationskampanj om 2000-problemen som ska inledas i mitten av oktober. Kampanjbudgeten är sju miljoner kronor, målgruppen är små och medelstora företag samt allmänheten.
  
Rolf Lunneborg/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan