Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 25 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:19

Rädda Barnen: ”Barnarbete kan vara bra”
STOCKHOLM (TT). Barnarbete är inte alltid fel. Ibland kan arbetet bidra till barnets utveckling.
   Det är det kontroversiella budskapet i en ny debattbok som ges ut av Rädda Barnen och Unicef gemensamt.
   - Vi kan inte bara säga att allt barnarbete är jättedåligt och att alla barn ska gå i skolan. Vi måste utgå från vad som är bra för barnet, säger Birgitta Ling, pedagog och psykolog vid Rädda Barnen och en av de tre författarna bakom boken What Works for Working Children.
   Tillsammans med antropologen Jo Boyden och William Myers, expert på barnarbete vid Unicef, hävdar Ling att diskussionen om barnarbete hittills har varit alltför stelbent.
   Barn ska skyddas från arbete som undergräver deras hälsa och utbildning, slår författarna fast. Men annars kan arbete medföra många fördelar för ett barn, som att det lär sig olika färdigheter och kan bidra till familjens försörjning.
  
Tolvåring i arbete
   Internationella konventioner tillåter barnarbete från tolv års ålder. Enligt Birgitta Ling är det fullt acceptabelt att en tolvåring arbetar - förutsatt att jobbet inte är för tungt och att arbetstiderna inte är för långa.
   - Vi tycker att det är rimligt att ett barn som har börjat skolan vid fem års ålder, och gått de obligatoriska fem-sex åren i skolan, får en chans att börja jobba. Vad ska det annars göra i ett fattigt land, undrar Birgitta Ling.
   Ska inte en tolvåring gå i skolan?
   - Jo, om skolsystemet är så väl utbyggt. Men verkligheten ser ofta inte ut så i stora delar av världen.
  
Barn i kläm
   I Sverige har debatten på senare tid handlat mycket om de varor från exempelvis Ikea och Hennes & Mauritz som tillverkats av barn. De tre författarna anser att opinionen mot barnarbete kan leda till förhastade beslut från företagens sida, där barnen kommer i kläm.
   - Man är så orolig för att ska finnas barn med i produktionen att man till varje pris vill ha bort dem genast. Det är ofta inte det bästa för barnen, som i stället behöver långsiktiga förändringar där de kanske erbjuds arbete varvat med skola, säger Birgitta Ling.
   Hon understryker att företagen har ett stort ansvar för att skapa bättre förhållanden för arbetande barn. Ett ansvar som de delar med regeringar och organisationer i västvärlden.
   Christina Kerpner/TT
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan