Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 24 AUGUSTI 1998
 

Sven-Olle Olsson vill kasta ut familj
...trots att de är svenskar

Flyktingar är fortfarande ovälkomna i Sjöbo. Inte ens om de är svenska medborgare som familjen Bunjaku.
  – Hade jag kunnat förhindra att de flyttat hit hade jag gjort det, säger Sven-Olle Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo.
  Tre dagar efter det att familjen Bunjaku från Kosovo flyttat in i sin nya lägenhet i Sjöbo ringde Sven-Olle Olsson upp fastighetsägaren Karl-Anders Andersson:
  – Han frågade om jag var klar över hans och Sjöbobornas inställning till flyktingar och om jag begrep vilka konsekvenser det här skulle få.
  – Han talade också om att det här skulle bli dyrt för kommunen eftersom familjerna naturligtvis ska ha socialbidrag. Och om det blir någon skadegörelse i lägenheten kommer inte kommunen att ta något ansvar för det, berättar Karl-Anders Andersson.
  Familjen Bunjaku flydde från Kosovo till Sverige för sex år sedan. Och är nu svenska medborgare.

Stöder sig på tio år gammal omröstning
  – Vi ville inte lämna vårt land men vi var tvungna att fly, berättar Veli Bunjaku som var lärare hemma i Kosovo.
  Sven-Olle Olsson stödjer sig på den folkomröstning som ägde rum i Sjöbo för tio år sedan då två tredjedelar av befolkningen sa nej till flyktingmottagning i den sydskånska kommunen.
  – Hade jag kunnat förhindra att dessa flyktingar flyttat till Sjöbo hade jag gjort det eftersom det strider mot Sjöbobornas vilja. Vi ställer inte upp på svensk flyktingmottagning, säger Sven-Olle Olsson.
Trots att familjen bott i Sverige i sex år och är svenska medborgare?
  – Ja.
Omröstningen ägde rum för tio år sedan, du tror inte att folk har ändrat inställning sedan dess?
  – Nej, det tror jag inte. Jag tror snarare att fler har samma åsikter som jag i dag.
Kan du redogöra för dina åsikter vad det gäller flyktingar?
  – Nej, det avstår jag från. Kan du inte själv räkna ut det så får det vara så. Du får själv ha lite fantasi.

Hyresvärden är nöjd med sitt beslut
  Hyresvärden Karl-Anders Andersson är trots påtryckningarna från Sven-Olle Olsson nöjd med sitt beslut att låta familjen Bunjaku flytta in.
  – Jag kollade upp dem innan de flyttade in, precis som jag gör med alla andra, och de hade inga anmärkningar. Det verkar vara en skötsam familj och alla grannar är enbart positiva.
  Familjen Bunjaku hoppas att Sjöbo ska bli deras slutstation. De har sedan de kom till Sverige bott på flyktingförläggningar i Luleå, Kalix, Boden och Sala.
  – Jag vet inte varför Sven-Olle Olsson inte är nöjd med oss. Men jag bjuder gärna hem honom till oss så han får se att vi inte är farliga, säger Veli Bunjaku.

Gunnel Wesslau

Drev igenom folkomröstning om flyktingmottagning
Centerpartisten Sven-Olle Olsson lyckades tillsammans med några partikamrater driva igenom att man i Sjöbo kommun på valdagen 1988 också genomförde en omröstning om flyktingmottagning i kommunen.
Resultatet blev 6 237 röster för nej till flyktingar och 3 000 ja.
Den dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (s) bedömde valresultatet som ”tragiskt”.
Och dåvarande centerledaren Olof Johansson tyckte det var ”oanständigt”. Vidare tog han helt avstånd från det lokala centerpartiets agerande.
Sven-Olle Olsson bildade då ett eget parti: Sjöbopartiet.


Fler nyheter