Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 23 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 18:16

Sjukhusspionens lista känd efter 23 år
GÖTEBORG. Efter 23 år har den så kallade sjukhusspionens lista över personer anställda inom sjukvården i Göteborg som betraktades som säkerhetsrisker blivit känd.
   Det är förre sjukhusintendenten Bertil Hermansson som överlämnat en kopia på listan till Göteborgs-Posten.
   Hermansson är i dag 80 år och han anser sig inte längre vara bunden av sekretess och vill bidra till att en oberoende sanningskommission tillsätts. Han vill också berätta för att få frid, skriver tidningen.
   -Den här affären har vållat mig mycket obehag, säger han till G-P.
   Vid tiden för spionskandalen, hösten 1975, var Hermansson tillförordnad säkerhetschef på Sahlgrenska sjukhuset. Den utpekade sjukhusspionen anställdes på sjukvårdsförvaltningen för att vara kontaktman åt Säpo.
  
Läkare och sköterskor
   Namnen på listan kommer dels från Säpo, dels från sjukhusspionen.
   Hermansson uppmanades att kasta ut ”förrädarna” som fanns på listan. Men han vägrade.
   Av de 30 personerna på listan är 17 kvinnor och 13 män. Där fins nio läkare och nio sköterskor men också andra yrkeskategorier som kontorister, vaktmästare och skötare.
   Gemensamt för dem är att de har ett vänsterförflutet och med få undantag har de haft någon anknytning till kfml-r. G-P har haft kontakt med 27 av dem.
   En av dem är Ann Olsson, i dag distriktsläkare i Torsby. Hon var med i kfml-r:s cell och delade ut flygblad vid Sahlgrenska sjukhusets ingångar. Hon är inte överraskad över att hon är med på listan.
   -Att jag var med kunde man räkna ut med knäna. Men det är klart att jag är upprörd över den.
   -Det här är ju en registrering för ens åsikters skull och för att man har använt sig av de demokratiska fri- och rättigheter vi har i det här landet. Vi som står på listan borde få en samfälld ursäkt för att vi registrerats, säger hon till tidningen.
  
Krav på utredning
   Vänsterpartiet i Göteborg har reagerat starkt på spionlistan och kräver en utredning om sjukhusspionaget.
   ”Åsiktsregistreringen i Sverige är en varböld som lämnats i fred allt för länge”, skriver partiet i ett pressmeddelande. Partiet vill ha en sanningskommission för att grundligt utreda åsiktsregistreringen in samband med affärer som IB och sjukhusspionaget.
   ”En ordentlig utredning skulle råda bot på det politikerförakt och den uppgivenhet inför de demokratiska institutionerna som uppstår i kölvattnet på rättsröteskandaler som dessa”, skriver partiet. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan