Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 20 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:24

Straffbart delta i kriminella organisationer?
STOCKHOLM. Regeringen har beslutat utreda om det ska bli straffbart att aktivt delta i organisationer som sysslar med brottslig verksamhet, till exempel kriminella mc-gäng och rasistiska organisationer.
   Som aktivt deltagande ska till exempel räknas att man finansierar eller upplåter lokal åt en organisation som huvudsakligen ägnar sig åt kriminell verksamhet. Enbart medlemskap i en organisation ska inte kunna räknas som aktivt deltagande.
   När det gäller rasistiska organisationer ska utredningen också undersöka om nuvarande lagstiftning är tillräcklig för att hindra sådana föreningar att verka.
   Utredningen ska även överväga om den föråldrade lagen om förbud mot politiska uniformer bör ersättas av en ny lag som reglerar användningen av uniformer eller liknande klädsel i politiska sammanhang.
   Varje eventuellt förslag om utökad kriminalisering ska noga övervägas mot intresset att inte inskränka på grundläggande fri-och rättigheter, betonar justitiedepartementet i ett pressmeddelande.
   Utredningen ska redovisa sitt arbete vid utgången av oktober 2000. Ordförande i utredningen blir hovrättsrådet Martin Borgeke. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan