Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 20 AUGUSTI 1998
 

– Dokumenten är falska

Planet med Dag Hammarsköld störtade den 17 september 1961, 15 kilometer från flygplatsen i Ndola i dåvarande Nordrhodeisia.
Mordplanen mot FN-chefen Aftonbladet avslöjar de nya dokumenten
Svenska diplomaten: Det var ingen komplott - planet störtade på grund av pilotfel Förre ambassadören Bengt Rösiö är övertygad om att dokumenten som visar att Hammarskjöld föll offer för ett attentat är falska.
  – Hur skulle någon ha kunnat ta sig in på en bevakad flygplats och på några timmar apterat en komplicerad bomb? säger han.
  Rösiö var svensk konsul i Kongo när planet störtade den 17 september 1961. Han har dessutom på UD:s uppdrag utrett vad som hände.
  – De nya dokumenten faller på sin egen orimlighet, säger han. Först två timmar före avfärd bestämdes det vilket plan Hammarskjöld skulle färdas i.
  Att britterna skulle ha varit inblandade i ett eventuellt attentat utesluter Rösiö.
  – Det var britterna som ville ha dit Hammarskjöld och ordnade hans resa.
  Rösiös slutsats är att Hammarskjölds plan störtade på grund av ett pilotfel.
Wolfgang Hansson


Dag Hammarskjöld - en av de mest kända svenskarna Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare under åren 1953–1961 och den förste svensken på posten. Han gav FN en mycket hög profil.
När Kongo hotades av inbördeskrig använde han generalförsamlingens befogenheter för att stoppa en intervention av stormakterna.
Han blev 56 år. Hammarskjölds död väckte en enorm uppmärksamhet runtom i världen.
Han blev en av de internationellt mest kända svenskarna genom tiderna.

Fler nyheter