Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 17 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:47

Motalapolitiker skyller på varandra
MOTALA. Sölve Conradsson och Per Ekelin, tidigare socialdemokratiska toppolitiker i Motala, gav helt olika versioner när de på måndagen möttes i tingsrätten för en ny omgång kring Motalaskandalen.
   Båda är åtalade för att ha lurat kommunen på stora summor pengar.
   Men de tidigare goda vännerna skyller på varandra.
   Efter den förra rättegången kring Motalaskandalen har de två ”tagit ut skilsmässa” som Per Ekelin uttryckte det på måndagen.
   Åklagare Ulf Barck-Holst påstår att de båda partibröderna 1989 köpte varsin privat bil på skattebetalarnas bekostnad. Näringslivskonsulenten Conradssons bil kostade 131 000 kronor, medan kommunalrådet Ekelins Audi 90 var värd 96 000 kronor.
   Ekelin godkände köpet av Conradssons bil och Conradsson attesterade så att Ekelin fick sina pengar, hävdar åklagaren.
   Conradsson ska också ha fört över 163 000 kronor från den kommunala kassan till sitt och hustruns konton.
   Båda nekar de till brott.
  
Gamla partibröder
   Sedan 1960-talet har de känt varandra. De har arbetat ihop, som partibröder i kommunen. De reste tillsammans på semester med sina fruar.
   1990 slutade Ekelin som kommunalråd. Han flyttade till Ängelholm där han, den tidigare ombudsmannen i Byggnads, satsade på fastighetsaffärer. Så småningom, när kommunskandalen i Motala rullades upp, följde Conradsson efter. I dag bor båda i den lilla skånska staden.
   Men nu är vänskapen slut och de forna kamraterna skyller på varann.
   Ekelin, som inte stod åtalad i förra rättegången, men vittnade där, säger att han blev ombedd att ”stötta upp Sölve”. Men så blev det inte eftersom han hade en annan uppfattning än Conradsson.
  
Bil skulle döljas
   Sölve Conradsson, som nu försvaras av advokat Leif Silbersky, erkände på måndagen att man hade vidtagit åtgärder för att dölja att han fick en bil. Den användes mest i tjänsten men det fick inte bli någon praxis i kommunen med tjänstebilar. Därför skulle den hållas hemlig, menade han.
   - Jag skulle skriva utbetalningen så att den ej kunde härledas.
   Per Ekelin hade godkänt köpet, hävdade Conradsson.
   Det nekar Ekelin till.
   Senare samma år köpte Ekelin sin bil. Pengarna gick från näringslivskommitten, där han var ordförande, till IFK Motalas bandyklubb. De fick besked att sända pengarna vidare till bilfirman.
  
Porrklubbesök
   Per Ekelin säger sig inte känna till utbetalningen. Han hävdar att Conradsson i stället lånade honom pengarna utan ränta och att han betalat tillbaka.
   På måndagen presenterade Gösta Blohm, den revisor som var med och avslöjade skandalen, nya uppgifter om Per Ekelin. Det gäller bland annat stora kontokortsbetalningar för dyra hotell, porrklubbsbesök i Köpenhamn, taxfreeköp, restaurangnotor och kontantuttag. Enligt Blohm finns i stort sett inga underlag för kontokortsuttagen. Han anser att polisen borde gräva mycket djupare i detta. (TT)
  
FAKTA
   Motalaskandalen handlar om hur skattebetalarnas pengar gick till politikers privatresor, middagar och shoppingresor med fruarna.
   Sex politiker tvingades avgå och kommundirektören fick sluta sedan Motala Tidning avslöjat det ljuva livet för pamparna i kommunen.
   Det har gått två och ett halvt år sedan bubblan sprack och nu står de båda s-politikerna Per Ekelin och Sölve Conradsson inför rätta. För Conradssons del är det andra resan till tingsrätten, sedan nya fakta kommit fram efter den första rättegången.
   Conradsson dömdes i våras till ett och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Han har dock överklagat domen och målet kommer upp i Göta hovrätt i september. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan