Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 5 AUGUSTI 1998
 

Sportdykning har dödat 50

I måndags dog en 52-årig man efter en olycka tillsammans med sin dykinstruktör. Han blev det femte dödsoffret i Sverige bara i år.
Cirka 130 000 svenskar har certifikat för sportdykning. Varje år lockas fler att upptäcka den spännande världen under ytan. Men det kan vara ett farligt nöje.
Aftonbladet har granskat de senaste tio årens dödsolyckor.

150
DYKDÖDEN SLOG TILL. Räddningspersonal söker efter två kvinnliga danska sykare som omkom vid Kullaberg i Skåne i september 1997. Sportdykningen har blivit allt mer populär på senare år. Men sporten är långt ifrån ofarlig. Aftonbladets undersökning visar att minst 50 personer dödats de senaste tio åren.
Foto: MAGNUS TORLE

Aftonbladet kan i dag avslöja att antalet döda i dykolyckor har ökat med nära 40 procent på några år.
  – Många dykare är oförsiktiga. Flera har en machostil som kan vara farlig, säger kriminalteknikern Owe Magnusson som gjort den första stora svenska undersökningen av dykolyckor.
  På tio år har minst 50 personer dödats i samband med dykning.

  Owe Magnusson är kriminaltekniker vid polisen i Göteborg. I sitt arbete utreder han de dykolyckor som inträffar i västra Sverige.
  Under våren har han också genomfört en stor samlad undersökning av dykolyckor i hela landet på uppdrag av Rikspolisstyrelsen och Sjöfartsverket.
  Han har gått igenom utredningar av ett 50-tal olyckor, främst från slutet av 80-talet och fram till i dag, för att få samlat grepp om orsakerna.
  Aftonbladet har kompletterat Owe Magnussons resultat med en egen undersökning. (se faktaruta)
  Det samlade resultatet av de två undersökningarna visar en betydande ökning av antalet dödsfall.
Under tioårsperioden 1988–1997 förolyckades 50 personer.
Åren 88–92 omkom 21 personer. Under den följande perioden, 93–97, dödades 29 personer.
Det är alltså 38 procent fler dödsolyckor i den senare femårsperioden.
Går man ytterligare fem år bakåt i tiden, mellan åren 83–87, är antalet döda mer osäkert. Men enligt de siffror som Aftonbladet fått fram förolyckades 14 dykare under den tiden.
Det betyder att antalet döda har fördubblats om man jämför den första och sista femårsperioden.
  
130 000 dykare i Sverige
I dag finns cirka 130 000 sportdykare med certifikat från de tre organisationerna PADI, NAUI och Svenska sportdykarförbundet, SSF. PADI och NAUI är komersiella organisationer medan SSF är ett idrottsförbund som är medlem i Riksidrottsförbundet. Störst är PADI – tre av fyra dykare har ett PADI-certifikat.
1988 fanns runt 30 000 certifierade dykare i Sverige.
Ingen vet i dag hur många av de svenska dykarna som är aktiva. Det är därför svårt att avgöra om ökningen i dödstal står i relation till det ökade antalet dykare.
Beräkningar visar att det görs omkring 500 000 dykningar per säsong i Sverige.
Tre av fyra dykare är män. Huvuddelen är mellan 25 och 35 år.
   Så gjordes undersökningen
Det finns ingen tillförlitlig statistik kring olyckor vid sportdykning. Owe Magnusson har sammanställt material från Rättsmedicinalverket samt egna och kollegors utredningar.
  I hans rapport finns 36 dödsfall från 1988 och fram till maj i år.
Aftonbladets egen undersökning bygger på intervjuer med personer inom dykvärlden, polisuppgifter samt sökningar i tidningsarkiv. Vi har då funnit ytterligare några olyckor.
  Aftonbladet har sållat bort ett antal olyckor i fridykning – men inte alla. Det gäller en avliden under 1997 och två från 1995 som har en klar koppling till sportdykning. Även en värnpliktig som förolyckades 1997 finns med i statistiken
. Hittills i år har fyra personer omkommit i dykolyckor. Dessa förkommer inte i statistiken.
  – Orsakerna bakom olyckorna ligger ofta i en kombination av tekniska fel och ett felaktigt beteende, säger Owe Magnusson.

Tre klara tendenser
   Han ska presentera sina slutsatser för Rikspolisstyrelsen och sjösäkerhetsrådet senare i år. Men redan nu ser han tre klara tendenser.
Dykare förlorar kontakten med sin parkamrat – i många fall till och med saknas en dykkamrat.
Luften tar slut under dykning.
Stora svårigheter att ta sig upp till ytan.
   Vid flera av olyckorna har det också saknats vad man inom dykarkretsarna kallar ytorganisation.
  Det innebär att det ska finnas personer på land eller i en båt som känner till den i förväg uppgjorda dykplanen, som följer dykarna och har telefon eller radio för att snabbt kunna larma polis och sjöräddning.
  Owe Magnusson har märkt att många dykare lockas av att utmana gränserna.
  – Det finns de som vill vara macho, som går för alldeles djupt, säger Owe Magnusson.
  Han får medhåll av sin kollega Hans Lundberg, kriminaltekniker vid Stockholmspolisen som utreder dykolyckor i mellersta Sverige och på ostkusten.
  – Man ska veta att räddningstjänstens dykare bara är utbildade till 40 meter. Det borde egentligen finnas en rekommendation som säger att går man under 40 meter kan man inte förvänta sig att bli räddad.

Dykdatorn kan vara en fara
   Hans Lundberg ser en fara i att många använder sig av dykdator som visar tid, djup och beräknar den kvävehalt som uppstår i blodet efter andning av syret i tuberna.
  – Individer kan reagera på olika sätt. Om man i stället går strikt på uppgifterna i de manuella tabellerna kommer de flesta upp i tid, säger han.
Text: Leif Kasvi   På samtliga dykkurser lär sig dykare att de ska dyka i par. Både Owe Magnusson och Hans Lundberg anser att dykare dessutom ska använda parlina.
  – Om en dykare inte kan andas sin egen luft ska man försöka andas ur kamratens reservregulator. Men om kompisen är fyra-fem meter bort och det dessutom är dålig sikt är det inte så lätt att hitta varandra utan lina, säger Hans Lundberg.


Dödsoffer för dykning under tio år
1998
3 augusti
En 52-årig man gör sin tredje dykning och drabbas av panik och dör i vattnet utanför Kullaberg i Skåne.
23 juli
En 43-årig kvinna avled efter en olycka vid Munsö utanför Ekerö några dagar tidigare. Kvinnan dök tillsammans med sin man under en övning.
2 juli
En 30-åring dykare omkom i närheten av Lysekil. Han fick problem med sina fenor då han stod på grunt vatten, tappade balansen och försvann under vattnet.
7 april
Under kvällen dök en man i 25-årsåldern i en konstgjord damm på en golfbana i Norrköping. Han skulle leta efter golfbollar. Räddningskåren fann mannen morgonen efter 15 meter ut i vattnet. Dammen är fyra meter djup.
3 mars
22-årige Pontus Grenalt död i olycka vid Boda brygga. Han dök tillsammans med en kamrat som larmade polisen.

1997
25 oktober
En 47-årig fyrbarnsmor och hennes 16-årige son dog i olycka vid Lidingö. Mamman fastnade i linor i vattnet. När pojken försökte rädda henne fastnade även han.
14 september
Två danska kvinnliga dykare förolyckades vid Kullaberg. En av de danska kvinnorna saknade dykcertifikat. Kvinnorna dök tillsammans med sex andra dykare från dansk dykklubb.
14 september
Samma dag skedde ytterligare en dödsolycka vid Kullaberg. En 22-årig man från Lund dök för första gången utan instruktör.
24 augusti
57-årig man död vid olycka vid Landsort. Mannen deltog i en dykutbildning med 15 andra elever. Mannen återfanns utan mask på nio meters djup.
25 mars
En värnpliktig från Göteborg avlider efter en olycka vid dykträning i tank i Karlskrona.
20 februari
En 18-åring avlider sedan han skadats vid olycka i maj -96. Han tränade då fridykning i anslutning till en dyklektion i i Lysekil.

1996
12 oktober
30-årig kvinna dör efter olycka i Gullmarsfjorden vid Jordfallsbukten, Bokenäset. Kvinnan från Trollhättan dök på 20 meters djup. Hon hörde till ett sällskap på fyra dykare.
6 september
En svensk 28-årig man från Kiruna död i olycka i Narvik i Nordnorge. Mannen dök vid vraket efter ett tyskt krigsfartyg från andra världskriget.
17 juli
En man i 50-årsåldern omkom i samband med dykning söder om Byerum på norra Öland. Mannen var på besök och skulle dyka ensam för första gången. Han hade genomgått dykarutbildning under våren.
30 juni
50-årig kvinna död i Gullmarsfjorden nära Lysekil.
Juni
En man som var under utbildning till dykare förolyckades vid ett vrak söder om Trelleborg.

1995
2 december
Man i 25-årsåldern befaras ha drunknat vid Landsort. Ingick i grupp från en dykarklubb som dök vid ett vrak.
Oktober
Askim i Göteborg. Ensam dykare vadade ut med fenor i handen. Tappade balansen, blev liggande på rygg och drunknade.
27 augusti
En 65-årig dykinstruktör övade undervattensdykning med en drygt 40 år yngre kamrat i Ångermanälven nära Kramfors. Vid ett av dyken upptäckte de att tubarna innehöll otillräckligt med syre.
12 juli
En 26-årig man fridök i Mefjärd öster om Ornö i Stockholms skärgård. Hittades död på 16 meters djup.
15 juni
En 22-årig dansk man saknas efter dykolycka utanför Kullens fyr. Dök tillsammans med kamrat. Ingen dykutrustning, Mannen dök enbart med snorkel på 15 meters djup.
20 februari
En 35-årig man död efter dykolycka i stenbrott i Dalby i Skåne. Mannen kom ifrån sin kamrat under dykningen i det isbelagda brottet. Återfannns efter 45 minuter och visade då endast svaga livstecken. Dog på sjukhus.

1994
12 november
En 36-årig man i olycka utanför Biskopsön i Stockholms yttre skärgård. Han hörde till ett sällskap på 14 personer som dök vid vraket Najad. Kamraterna fann mannen på 30 meters djup. Mannen avled dagen efter.
11 augusti
En 40-årig man dog vid dykning utanför Oskarshamns kärnkraftverk. Simmade in i ett kylvattenintag. Männen förlorade kontakten med varandra. Den döde mannen återfanns på tunnelns botten.
8 maj
En 24-årig man miste livet vid dykolycka utanför Trelleborg. Mannen drabbades troligen av panik, slet av sig munstycket och säkerhetslinan. Mannen var medlem i ett stort sällskap som skulle dyka vid ett vrak fem sjömil sydväst om Trelleborg.
8 maj
En 33-årig man omkom under dykning söder om Dalarö i Stockholms skärgård. Mannen och en kamrat dök vid vraket Ingrid Horn.
3 april
Två dykare i 20-årsåldern hittade döda vid Abborrkroken på Värmdö utanför Stockholm.

1993
23 oktober
En 39-årig dykare förolyckas vid ett reparationsarbete i Säveån i Utby utanför Göteborg. Mannen kan ha ryckts med i den kraftiga strömmen.
20 maj
En 29-årig svensk man förolyckas vid en dykning vid Revhammeren nära Trondheim i Norge. Mannen hade sagt att han skulle gå ned till 80 meters djup.
20 maj
Två kvinnor, 21 och 22 år gamla, omkom vid Lindholmen i Gullmarsfjorden. De använde hyrd utrustning.

1992
30 juli
En 25-årig man omkom efter dykolycka i ett kalkbrott utanför Vagnhärad i Sörmland. Tillsammans med fyra kamrater dök mannen i gruvgångar i Lövsta bruk. 25-åringen hittades med kniv i bröstet. Två av mannens kamrater anhölls men polisen lade ner utredningen.
15 juli
En 50-årig man död vid dykolycka vid Väderöarna i Bohuslän. Mannen försvann från sin dykkamrat vid nattdykning. Mannen hittades medvetslös vid ytan men avled på väg till sjukhus.
14 mars
En 30-årig man dog vid dykolycka vid Hästholmen utanför Ödeshög.
23 februari
En 32-årig man hittad död efter dykolycka vid Bohus Malmön. Mannen fastnade i ett vrak.
25 januari
En dansk dykare hittad död norr om Ven i Skåne. Mannens luft hade tagit slut efter att han fastnat i ett fisknät.

1991
8 december
En 31-årig man omkom vid dyk i sjön Sommen utanför Tranås. Mannen ingick i ett sällskap på åtta personer som skulle leta efter gamla kanoner. Mannen hittades på 24 meters djup.
15 september
Två män, båda 28 år, hittades döda vid Gåsöborg i Mälaren nära Järfälla. Männen återfanns på 48 meters djup.
26 juli
En 29-årig man död i olycka på 13 meters djup i Strömstads norra skärgård.
18 juni
En man i 20-årsåldern dog under dykning vid ett båtvrak utanför Dalarö brygga i Stockholms skärgård. det var mannens första dykning sen han fått certifikat.
11 juni
En man från Gävle omkom vid dykning utanför Narvik i Norge.

1990
Inga fall.

1989
10 september
En 44-årig kvinna avled efter dykning i Abiskojokken i norra Sverige.
19 augusti
Två män, 27 och 28 år, omkom vid en olycka utanför Lillsveds brygga, Värmdö.
17 juni
En man död vid olycka vid Lakeskär i norra Vättern. Han skulle bara se sig omkring i vattnet. Han hittades på 75 meters djup.
14 juni
En man i 65-årsåldern omkom vid olycka utanför Ingarö i Stockholms skärgård. Mannen arbetade med ankarkättingen till sin båt på fyra meters djup då han förolyckades.
7 maj
En 24-årig kvinnlig dykinstruktör omkom vid dykning till 27 meter vid Grundsund söder om Lysekil.
1 maj
En 40-årig man omkom vid Väderöarna utanför Fjällbacka i Bohuslän.

1988
Juli
En man i 40-årålderna död vid olycka i Tjörne-Kalv i Bohuslän.
25 juni
Kalmarsund. Ett par i 30-årsåldern hittades sittande på botten på fem meters djup.

Fler nyheter