Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 2 AUGUSTI 1998
 

Slurp – årets kräftor är riktigt bra

Kräftskiva
SNART PREMIÄR Årets kräftor håller hög och jämn klass, enligt Aftonbladets proffspanel Erik Lallerstedt, Nils-Emil Ahlin,Erik Videgård och Teresa Ingemarsdotter Westlund. Det finns inga superkräftor som får fem plus, men inte heller så många riktiga bottennapp.
Foto: RICKARD KILSTRÖM

Stjärn-
krögarnas bästa tips till en lyckad kräftskiva

Kräftpremiären närmar sig och Aftonbladets testpanel hade ett styvt jobb med hela 17 olika sorters kräftor att testa.
  Slutsatsen kom snabbt: årets kräftor är mycket fina och jämna i kvalitén.
  – Det här är ett mycket bra år. Det är få bottennapp, säger Erik Videgård, stjärnkrögare och skaldjursgourmet.
   Traditionellt leddes årets stora kräfttest av Nils-Emil Ahlin, på hans restaurang värdshuset Ulla Winbladh. Till sin hjälp hade han stjärnkockarna Erik Lallerstedt, Erik Videgård, och den nya chefen för Café Opera, Teresa Ingemarsdotter-Westlund.

”Blir bättre för varje år”
   – Kräftorna blir bättre och bättre för varje år. Tillverkarna lär sig av sina misstag, tycker Nils-Emil Ahlin.
  Kräftpremiären är borttagen sedan ett par år, men alla i testpanelen är överens om att man bör hålla på traditionerna. Kräftor ska ätas i augusti, och inte tidigare.
  Testarna smackar och njuter, medan de äter sig igenom de olika kräftsorterna. Den som faller panelen bäst i smaken är Pandalus kinesiska jumbokräftor
  – Gott kött och gott spad – helt enkelt bäst, säger Erik Lallerstedt och ger den en fyra med de andra testarna.
  Men det finns även en del bottennapp. Pandalus spanska kräftor blir rejält sågad av testpanelen.

Smakar avslagen sockerdricka
   – Fy tusan, den smakar ju avslagen sockerdricka, säger Erik Videgård och grimaserar.
   – Det är för mycket socker i lagen. Kräftan smakar gammalt och unket, säger Teresa Ingemarsdotter-Westlund.
  Men annars är recensenterna positiva till årets kräftor. Det är hög och jämn kvalité. Man ska ha otur om man får dåliga kräftor.
  – Det är inte någon riktig höjdare med i år, som jag vill ge fem poäng. Men å andra sidan är det nästan inga kräftor som är riktigt dåliga heller, säger Nils-Emil Ahlin.
  Så det är bara att börja planera inför höstens kräftskivor.
  – Och det viktigaste är trots allt vännerna, festen, sånghäften och allt runt omkring. Fast det är såklart ett plus om kräftorna smakar bra, säger Teresa Ingemarsdotter-Westlund.
Proffsen som testat:

Nils-Emil Ahlin

Ålder: 59.
Yrke: krögare som äger värdshuset Ulla Winbladh, Nils-Emils och värdshuset Claes på hörnet.
Nils-Emil om årets kräftor: Köparna kan känna sig trygga, det är svårt att inte hitta hyggliga kräftor i år.


Erik Lallerstedt

Ålder: 52.
Yrke: krögare som äger Gondolen, Eriks i Gamla stan, Pica-pica och Eriks bakficka.
Erik om årets kräftor: Generellt sett bra. Kolla i testet, framför allt på smaken, jämför priser och hitta de som du tycker verkar rimliga.

Teresa Ingemarsdotter-Westlund

Ålder: 27.
Yrke: chef för Café Opera.
Teresa om årets kräftor: Många medelmåttor, svårt att välja en vinnare. Men undvik Pandalus spanska kräftor så går det bra.


Erik Videgård

Ålder: 37.
Yrke: krögare som äger Fjäderholmarnas krog, East och Akvarium.
Erik om årets kräftor: Satsa hellre på ett fåtal lite dyrare kräftor av god kvalité än många dåliga. Det lönar sig i längden.

Här är hela testet!

Fler nyheter