Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 AUGUSTI 1998
 

’Ubåten klövs av vår torped’
Arvi Putus, 83, glömmer aldrig dramat på Ålands hav

HELSINGFORS. Arvi Putus, 83, var ombord på Vesihiisi, ubåten som sänkte S7 och arbetade som radiounderofficer. Han glömmer aldrig händelsen på Ålands hav hösten 1942.
  – Vi såg tydligt konturerna av S7 i månskenet och avfyrade en torped. Den träffade mitt i prick och ubåten bröts itu. Fyra ryssar klarade sig och dem plockade vi upp.
   Arvi Putus är troligen den ende från ubåten som fortfarande lever.
  Ett finskt ”ubåtsnät” hade riggats upp utanför Porkala, några mil väster om Helsingfors, för att hindra sovjetiska ubåtar att komma ut i Östersjön. Men
nätet var inte så tätt, de slank förbi.

”Nattliga räder på Ålands hav”
   – Den finska ubåtsflottan stationerades därför på Åland med Mariehamn som bas. Därifrån gjorde vi nattliga räder ut på Ålands hav för att spana efter sovjetiska ubåtar. De måste varje natt komma upp till ytan för att ladda sina ackumulatorer, berättar Arvi Putus i sitt hem i Fredrikshamn i sydöstra Finland.
  En oktobernatt lyckades hans ubåt Vesihiisi överraska en sovjetisk ubåt.

”Det låg fyra män i vattnet”
   – Vi hade en fördelaktig position och fick syn på S7 alldeles tydligt tack vare det starka månskenet. En torped avfyrades från 3 000 meters avstånd, men vi visste inte genast vilken fullträff det var utan fortsatte skjuta med kanonen på fördäck. Men då vi hann ta en närmare titt såg vi att S7 sjönk.
  Vesihiisi tog sig närmare och fick syn på några överlevande ryssar.
  – Det låg fyra män i vattnet. Det visade sig vara tre matroser och ubåtens kapten. De hade räddats tack vare sina tjocka jackor som höll dem flytande.
  – Kaptenen berättade då vi tagit honom ombord att han sett Vesihiisi, men att hans ubåt inte hann gå ner förrän torpeden avfyrades.
  Arvi Putus berättar att alla tillfångatagna ryssar placerades i olika utrymmen i Vesihiisi för att inte kunna kommunicera med varandra.
  Några månader senare badade Putus bastu på en militär förläggning i närheten av Helsingfors. Plötsligt anslöt sig en för Putus bekant person till sällskapet på bastulaven.
  – Jag kunde inte komma på vem mannen var förrän jag gick ut ur bastun och såg två beväpnade vakter. Då förstod jag att det var den ryske kaptenen som vi tog tillfånga på Vesihiisi, berättar den 83-årige ubåtsveteranen.

”Fick ligga blick- stilla på botten”
   Vad som sedan hände med kaptenen för den förlista S7 vet Putus inte.
  – Det gick väl i allmänhet inte så bra för de ryska officerare som lämnades tillbaka till Sovjetunionen som krigsfångar.
  Vesihiisis besättning blev däremot medaljerad för sina insatser. Putus själv fick också järnkorset av andra klass från Tyskland.
  – Men det kunde ha gått lika illa för oss som för större delen av besättningen på S7. Speciellt en gång utanför Hangö trodde jag att min sista stund var kommen. Ryssarna attackerade oss med bombplan och torpeder. Vi fick ligga blickstilla nere på botten på drygt 70 meters djup och det var kolmörkt då belysningen var ur funktion. Men vi klarade oss.
  Vesihiisis slutliga öde känner ingen riktigt till. Finland tvingades göra sig av med den liksom hela ubåtsflottan på grund av fredsfördraget. Ubåtarna köptes upp av en herr Martens från Belgien för att skrotas där. Men Martens hade andra planer.

Finska turister avslöjade bluff
   Text: Tommy Westerlund Då han bogserat Vesihiisi till Antwerpen målade han bokstäverna U 17 på tornet och vips var det en tysk ubåt som fanns till påseende om man betalade ett litet inträde.
  En finländsk turistgrupp avslöjade Martens bluff och det ledde till och med till en liten diplomatisk krisunge.


Aftonbladet i går: Sänkt rysk ubåt hittad i Stockholms skärgård.



Fler nyheter