Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 31 JULI 1998
 

Bor på hotell 350 nätter per år

228
ÅKER RUNT I BORÅS Här kliver Aftonbladets reporter Cina Rönn in i säljbussen efter att ha lämnat av unga tjejer som ska sälja till butiker inne i Borås. Sedan åker hon och säljledaren Leo Hyne vidare för att sälja rengöringsmedel till storföretag i industriområdena utanför Borås – en kund handlar omedelbart för 12 000 kronor. Bilden är tagen utan säljsektens kännedom. Övriga personer på gatan har inget samröre med säljsekten.
Foto: LASSE ALLARD


Produkten utvecklades för företaget Envirolab. Då hette det Spray n’ wipe. Nu Delta. Chefen Patrik Fernström säger att han har receptet tillsammans med ägaren Dan Björk.
Kunden betalar 700 kronor för en femlitersdunk.
Lönen är provisionsbaserad. Noll försäljning betyder noll lön. Hotell och frukost betalda. Traktamente på 180 kronor om dagen.
Arbetstider från 8.00–18.00. Sedan obligatoriskt säljmöte 20.00 till minst 21.00–22.00. Lördagar halv dag.
I annonsen när företaget söker folk står det i korthet så här:
Företaget söker folk i åldern 20–30 år. Måste vilja bo på hotell 350 nätter per år. Gilla att resa runt med säljgrupper i Sverige, Norge och Spanien. Företaget betalar resor och logikostnader. I övrigt betalar företaget ingen månadslön. Det är traktamente och provision på det personen säljer.

Ansvariga: Vi utnyttjar inte unga

Ingen av de ansvariga på Quaestor anser att företaget utnyttjar ungdomar.
Patrik Fernström anser det orättvist att Quaestor jämförs med Envirolab, den säljsekt som Aftonbladet skrev om i går.
  – Det Aftonbladets reporter såg här liknar Envirolab ganska mycket, dels vad gäller det vi säljer och dels lite hur vi säljer. Därefter slutar alla likheter. Nästan alla som arbetar med Quaestor har tidigare jobbat på Envirolab, vi har blivit utnyttjade av dem.

”Produkten är bra”
   – Vi hoppade av tillsammans och startade Quaestor, eftersom produkten är bra. Många av oss är delägare i företaget. Vi vill ta över Sverige och Norge från Envirolab, men jobba som en normal säljfirma. Det skulle ge oss som jobbar med Quaestor en chans att komma tillbaka på fötter, en del av oss var riktigt krossade efter tiden hos Envirolab.
  Mannen som anställde Aftonbladets reporter, Dan Björk, hävdar att arbetstiden inte är 11–12 timmar om dagen.
  – När säljarna arbetar väljer dom själva när dom ska ta paus eller lunch, säger han. Det är inget företaget lägger sig i.
  Han anser inte heller att arbetsledare uppmuntrar ungdomar att slå vad om pengar.

”Vi lär dom hur man säljer”
   Leo Hyne, ledare för säljarna:
  – Vi lär dom hur man säljer. Jag har arbetat med försäljning i 13 år. När jag började, var jag den som blev utnyttjad, men de här ungdomarna tar vi hand om.
  – Vi är inte som andra företag där de inte får några pengar alls om de inte säljer. Jag kan namnge ett antal sådana företag i Sverige, säger Leo Hyne.

Aftonbladet i går

Fler nyheter