Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 28 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 16:06

Trosa kommun begär 28 miljoner för Vagnhärad-raset
STOCKHOLM. Trosa kommun har sökt 28 miljoner kronor hos Räddningsverket för raset i Vagnhärad förra våren.
   Utsikterna att få hela summan är dock små, 12 kommuner har hittills sökt sammanlagt 70 miljoner kronor ur potten som är på 25 miljoner.
   Pengarna är till för åtgärder som ska förebygga naturolyckor. Ansökningstiden går ut 1 augusti.
   - Hittills har 12 kommuner sökt sammanlagt 70 miljoner kronor ur potten som i år är på 25 miljoner kronor säger handläggaren Liselott Andersson på Räddningsverket.
   I slutet av året beslutar Räddningsverket tillsammans med SGI (Statens geotekniska institut) vilka kommuner som ska få bidrag. Bara de åtgärder som anses förebygga nya ras beviljas bidrag.
  
Totalt 150 miljoner
   Den totala kostnaden för raset i Vagnhärad beräknas till omkring 150 miljoner kronor. I den summan ingår försäkringsbolagens kostnader för de 29 villor som rivits, husägarnas kostnader, förlorade inkomster med mera.
   Trosa kommun har betalat ut 53,7 miljoner, bland annat för inlösen av villor, men hoppas att få igen pengar från Räddningsverket och staten.
   - Vi räknar med att få totalt 30 miljoner från Räddningsverket, säger kommunalrådet Greger Tidlund i Trosa.
  
Pengar från flera håll
   Trosa kommun fick redan förra året elva miljoner till förebyggande åtgärder plus 2,9 miljoner för de akuta räddningsinsatserna vid jordskredet i maj 1997. Raset ledde till att 96 personer miste sina hem.
   Dessutom har kommunen begärt att få mellan 15 och 20 miljoner av staten för att täcka resten av kostnaderna. Tjänstemän i fem departement är i full färd med att utreda om staten kan ge bidrag och ett beslut kommer troligen i höst.
  
Birgitta Nilsson/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan