Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 27 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 16:50

Beväpnat medborgargarde ingriper i polisens ställe
RONNEBY. Ett antal personer i Kallinge har bestämt sig för att själva ta hand om biltjuvar och knarkare eftersom de tycker att polisen inte gör det.
   De har beväpnat sig med motorsåg och basebollträn.
   Och har redan ingripit.
   Medborgargarden kallas grupper som tar lagen i egna händer. Det är en företeelse som med jämna mellanrum dyker upp när folk drabbas av brottslighet och tycker att polisen inte räcker till.
   Beväpnade med motorsåg och basebollträn har gruppen i Kallinge redan ingripit mot en tjuv. I Sveriges Radio Blekinge berättas att gardet fick tag i en kille som ”hölls fast och gavs en omgång”.
   - Vi går på deras ord och ska nu undersöka om det begåtts en misshandel, säger vakthavade befäl vid Karlskronapolisen till TT.
  
”Ett problem”
   Men länspolismästaren i Blekinge, Madeleine Jufors, intar en avvaktande hållning.
   - Just nu gör vi ingenting. Men om metoderna de tillämpar blir olagliga agerar vi som vid vilken annan misshandel som helst.
   - Nödvärn är tillåtet men går det över gränsen och man tillgriper mer våld än nöden kräver då är det olagligt och det är beklagligt, säger Madeleine Jufors till TT.
   Hon kallar medborgargarden ett problem:
   - Sådana fanns även under polisens guldålder, när det fanns fler poliser. Och jag kan till viss del förstå att människor blir ledsna och arga när deras egendom förstörs eller blir stulen. Men man får inte ta lagen i egna händer, säger hon.
   En av personerna i gruppen är Bengt Johansson i Kallinge. Efter att ha fått sin bil förstörd vid ett inbrott beslöt han att tillsammans med kamrater sätta stopp för brotten.
   De vakar nu över några bostadsområden och en bensinmack. Mackägaren sponsrar med bensin.
  
Olaglighet bekymrar inte
   De vet att det är olagligt att ta på sig polisens uppgifter, att ingripa och tillgripa våld. Men det bekymrar dem inte.
   - Vem skulle anmäla oss? Knarkarna har ju själva begått brott och de flesta Svensson stödjer oss. Folk har ringt och bett att få vara med. I dag är vi 15-20 personer, säger Bengt Johansson till Blekinge Läns Tidning.
   Deras målsättning är att få stopp på bilinbrotten i Kallinge och Ronneby.
   Bengt Johansson och hans kamrater anser att det är polisens besparingar som tvingat dem att själva bekämpa brottsligheten.
   Kommissarie Tommy Carlsson är ansvarig för Ronneby närpolisområde. Han ser bildandet av medborgargarden som ett symptom på att något gått på tok i samhället.
   - Vi kan aldrig tolerera att folk tar lagen i egna händer och både upptäcker och beivrar brott. Då går demokratin under och vi får anarki, säger han till BLT. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan