Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 24 JULI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 00:09

EU redo ta emot delegationer från nigeria
BRYSSEL (TT-Reuters). EU är berett att åter ta emot delegationer från Nigeria för att stödja återupprättandet av civilt styre i landet, sade EU-diplomater på torsdagen.
   -Vissa kontakter på hög nivå kommer att bli oundvikliga för att hålla en politisk dialog, sade en diplomat efter ett möte med unionens politiska kommitté.
   Han underströk dock att beslut att ta emot delegationer ska fattas från fall till fall, utan att det påverkar EU:s generella resesanktioner mot Nigeria.
   Nigeria tog i tisdags de första stegen mot demokrati, sedan Abubakar tillkännagett en plan för hur årtionden av militärt styre ska avvecklas.
   Under första kvartalet nästa år kommer fria val att hållas och 29 maj ska makten överlämnas till en nyvald civil president, förklarade general Abubakar i ett tv-tal i måndags kväll. I huvudstaden Abuja förde politiker i tisdags diskussioner om framtiden och en f d presidentkandidat tillkännagav bildandet av ett nytt politiskt parti, Demokratiska framstegsrörelsen.
   EU välkomnade på torsdagen Abubakars löften och sade sig berett att hjälpa till om Nigeria begär hjälp med demokratiseringsprocessen.
   Den biträdande tyske utrikesministern Helmut Schafter sade i Nigerias huvudstad Abuja att EU steg för steg ska häva sanktionerna mot Nigeria. Frankrike och Storbritannien har redan förklarat att de häver visumstoppet för nigerianska ministrar. (TT-AFP)
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan