Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 23 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:31

Blommig falukorv på Ikea-export
MALMÖ. Barn i England och Tyskland och även i Hongkong kommer snart att veta vad blommig falukorv är. Ikea satsar nu på att lansera blommig falukorv tillverkad i Ugglarp i Skåne. Falukorven ska serveras som dagens lunch på Ikeas restauranger världen över.
   ”Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma” sjöng Hasse Alfredsson i en barnvisa på 60-talet. För drygt två år sedan blev han bönhörd när det lilla slakteriet Ugglarp började sälja blommig falukorv i Skåne. Nu har Ugglarp skrivit avtal med Ikea om att korven ska serveras på möbeljättens restauranger runt om i världen, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.
   -Den blommiga korven ska även säljas i Ikeavaruhusens livsmedelsbutiker utomlands. Tanken är att först visa i restaurangen hur falukorven kan serveras och vilka tillbehör man kan ha till. Sedan kan besökarna gå vidare till livsmedelsshopen och köpa med sig korv hem, berättar Ugglarps ägare och VD Tommy Olsson.
   Falukorvens blommor trycks på korvens skinn och på förpackningen finns också blommor.
   -Men några blommiga korvskivor på tallriken kan vi förstås inte åtstadkomma, säger Tommy Olsson.
   Tillsammans med Druvan, Vin & Sprit och charkföretaget Lindwall visar representanter från Ugglarps i Skåne hur man äter falukorv med senap och dricker snaps på Ikeas varuhus i England och Tyskland.
   -Vi har börjat leverera till England och Tyskland. Falukorven ska så småningom finnas på samtliga varuhus i världen. Vi har presenterat den för Ikeas landschefer och skickat varuprover till Hongkong, säger Tommy Olsson.
   Slår satsningen väl ut lär också Bris - föreningen Barnens rätt i samhället - få del av det skånska företagets exportframgångar. I samband med att Ugglarp började tillverka sin blommiga falukorv skrevs ett avtal med Hasse Alfredsson om att ersättningen för att använda hans sång ska gå till Bris.
   -Vi har använt hans sång och musik när vi marknadsfört korven i Sverige. På Ikea i Göteborg har sången hörts i varuhuset. Vi har tänkt att översätta melodin allt eftersom vi lanserar falukorven i olika länder, säger Tommy Olsson.
  
Suzanne Hörle/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan