Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige Visa alla rubriker
Publicerat kl :

Skarpnäcks-mördare misstänkt även för studentmord
STOCKHOLM. Den 23-årige man, som erkänt dubbelmordet i Skarpnäck och pedofilmordet i Bagarmossen, misstänks nu också för mordet på en 25-årig student på Valhallavägen hösten 1996.
  
BAKGRUND: SERIEMÖRDARE
   En seriemördare är en person, som har en svår personlighetsstörning och begår flera mord under en kortare eller längre följd av år. Detta till skillnad från massmördare, som vid ett enstaka tillfälle mördare flera människor.
   Seriemördare brukar trappa upp våldet med tiden, det blir en sorts tillvänjning. De har oftast en svår uppväxt, som skadat dem för livet. Som vuxna blir de tickande bomber.
   Man skiljer mellan organiserade och desorganiserade seriemördare.
   De organiserade har en så kallad psykopatisk personlighetsstörning. De planerar sina illgärningar noga och genomför dem iskallt. De är svåra att avslöja eftersom de inte lämnar något åt slumpen. Thomas Quick tillhör den organiserade typen.
   De desorganiserade seriemördarna har en psykotisk personlighetsstörning eller är populärt uttryckt, sinnessjuka.
   De saknar förmåga att kontrollera sina aggressiva impulser. Deras mord har formen av våldsamma impulsgenombrott i starkt raseri. Den brottsplats som en desorganiserad seriemördare lämnar efter sig är blodig och stökig. Ofta lämnar han mordvapnet kvar på platsen.
   Den nu aktuelle 23-åringen förefaller passa väl in på beskrivningen av en desorganiserad seriemördare.
   Deras mordiska aktiviteter brukar kulminera mellan 17-25 år. De är ensamvargar, nattmänniskor och gör ett egendomligt intryck. Offrens ålder och kön spelar ingen roll utan de har mera oturen att råka komma i vägen.
   Det är inte ovanligt att desorganiserade mördare gör sig skyldiga till extremt våld mot offrens ansikten.
   Källa: FBI:s Behavioral Science Unit (BSU).
  

   Dessutom utreds 23-åringens koppling till ytterligare tre mord för närvarande. Av dessa tre är mordet på en 46-årig kvinnlig receptionist på Wisby hotell i december 1996 särskilt intressant.
   Även morden 1995 på en antikhandlare på Frejgatan och en lärare på Södermalm specialgranskas nu noggrant.
   Gemensamt för samtliga mord är att kraftigt övervåld har använts mot offren.
   När det gäller dubbelmordet i Skarpnäck, pedofilmordet i Bagarmossen, studentmordet på Valhallavägen och mordet på receptionisten i Visby finns dessutom en särpräglad mördarsignatur. Kraftigt våld har använts mot offrens ögon, vilket är ett mycket ovanligt beteende.
  
Fingeravtryck
   En mördarsignatur definieras som ett beteende, som går utöver vad som är nödvändigt för att utföra brottet. Genom sin signatur avslöjar mördaren en hel del om sin personlighetsstörning för en van utredare.
   Den 23-årige mannen är för närvarande i slutskedet av en rättspsykiatrisk undersökning (RPU). När han återvänder från den kommer han att höras om mordet på Valhallavägen och de andra mord där man misstänker en koppling.
   - Men just nu arbetar vi med att jämföra tekniska data i de olika fallen. I ett av fallen finns ett fingeravtryck, mer kan jag inte berätta, säger kriminalinspektör Martin Stein till TT.
   Redan när mordutredarna kom till mordlägenheten i Skarpnäck efter valborgsmässohelgen i år framstod det som klart att förövaren måste ha utfört våldsbrott tidigare.
   - Det fanns klara signaler om det på brottsplatsen, jag kan inte berätta vilka, säger Stein.
   Han uppger att polisen tittar närmare även på andra typer av våldsbrott, som kan ha anknytning till 23-åringen. Det handlar om brutala rån och sexbrott, bland annat en våldtäkt på en 17-årig flicka i Tullinge förra sommaren. I det fallet pågår en DNA-undersökning vars resultat ännu inte är klart.
  
Ewa Tures/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan