Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 19 JULI 1998


Robert Andén.
Expertens grundtips
för lyckat fiskafänge

Så blir du själv en storfiskare



Det första jag gör
  Försöker skaffa ett sjökort. Det är till stor hjälp för att söka ställen där man kan förvänta sig att fisken står.
Hur stora beten?
  För abborre, exempelvis jigg med 5, 7, 10 eller 14 grams huvuden.
  För gös wobbler i storlek runt 11 centimeter, exempelvis Rapala Husky, flytande.
  För gädda så här års wobbler runt 16-17 centimeter, exempelvis Bomber storlek 16A.
Mörkt eller ljust bete?
  Soligt väder och på dagen – ljusa glittrande beten. Mulet väder och på kvällen – mörka beten.
  Grundregeln kan tyckas paradoxal. Men när det mörknar ser himlen ljus ut för fisken jämfört med omgivningen. När fisken tittar uppåt i sin jakt flyter ett ljust bete ihop med himlen. Ett mörkt bete ger bättre kontrast och syns tydligare.
Skrikiga eller dova färger?
  Om det är soligt kan det vara bra med starka färger exempelvis knallorange. Vid mulet lite lugnare färger. En färg som kallas papegoj fungerar både i soligt och mulet.

Gösen är en glupsk rovfisk. Att den bara hugger på natten är en myt.
  Om vattnet är grumligt behövs kraftiga färger. Om vattnet är kristallklart mer neutrala färger som grön och blå, gärna makrillmönstrade.
Är masken förlegad?
  Nej, den kommer alltid att ha sin plats i metet efter abborre.
Fiska grunt eller djupt?
  Sommartid går fisken lite djupare. Ju varmare desto djupare. Generellt sett kommer fisken närmare land och högre upp på grynnor morgon och kväll. Men både abborre och gös kan jaga i ytan även på dagen.
  Vanligaste fiskedjupet är 1–4 meter.
Lä eller pålandsvind?
  Vind ökar aktiviteten bland bytesfiskarna. Rovfiskar som abborre, gös och gädda lurar intill. Om det går att välja – hoppa över platser med lä. Är det vindstilla är det bättre att bada.
Hur länge nöta på samma plats?
  10–15 minuter. Sedan ska man flytta en kastlängd. Om man har båt kan man med vinden drifta förbi en ökant, en udde, en vass, en grynna.
Måste man gå upp klockan 4?
  Nej, men på sommaren är chanserna större att få gädda tidigt på morgonen eller sena eftermiddagen.
Är barometern till någon hjälp?
  Ja, är ett djupt lågtryck i antågande kan man stanna hemma. Är lufttrycket på uppåtgående är det alltid bra, särskilt efter ett lågtryck. Särskilt bra är det också dagarna före fullmåne.
Är regnväder bra fiskeväder?
  Det kan vara det för gös och gädda.
Åska?
  Då ska man inte vara på sjön. Men precis före och efter ett åskoväder kan det vara bra.
Är båt alltid att föredra?
  Ja, då kan man söka av ett större område.
Spinnstopp
  Att fiska hem betet omväxlande snabbt och långsamt kan leda till att fiskens intresse väcks. Ibland kan en ”idiotinvevning” i mycket hög hastighet få fisken att börja hugga. Gärna kombinerat med spinnstoppet – att helt plötsligt stoppa invevningen.

I Robert Andéns jigglåda finns bara gult, gult och gult. Det är bästa färgerna i skärgårdsvattnen han fiskar i. Mest använder han dubbelstjärtade.
  När betet stannar upp kommer ofta hugget. Håll ögonen på linan. Om den spänns eller slackas, gör mothugg.
Jiggfiske
  Jiggen är en mjuk gummikropp som påminner om en seg råtta i konsistensen – och ibland färgen. Träs på en krok som är försedd med ett blyhuvud. Finns i många olika färger och utseende. Den populäraste är dubbla stjärtar.
  Låt jiggen sjunka till botten. Veva 4–5 varv, låt sjunka några sekunder och veva igen. Man kan också föra spöet långsamt någon meter uppåt och sänka snabbt, samtidigt som man vevar in.
  Undvik att få löslina för att kunna kroka fisk som hugger när betet dalar neråt. Ofta märks hugget som en darrning på linan.
Trolling
  Dragrodd med motorbåt, trolling, kan vara värt att pröva men är inte tillåtet överallt och ingår inte i det fria handredskapsfisket i skärgården. Effektivaste fiskesättet efter gös.
  I Stockholms skärgård går att köpa ett särskilt trollingkort, TDA-kort, i sportfiskebutikerna. Finns i tre nivåer för olika antal spön och kostar 30, 260 och 1 035 kronor. Gäller på sammanlagt 16 000 hektar vatten, inklusive delar av Mälaren.

Så blir du själv en storfiskare