Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 15 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 12:53

Njursten kan orsakas av bakterie
STOCKHOLM. En ytterst liten bakterie kan vara orsaken bakom njursten, enligt finländska forskare.
   Bakterien bildar ett skal av kalcium omkring sig som kan bli den kärna runt vilken njurstenen bildas.
   Bakterien är en av de minsta man känner till, bara en tiondel så stor som en vanlig kolibakterie.
   Olavi Kajander, forskare vid universitetet i Kuopio i Finland, upptäckte bakterien redan för tio år sedan. Den visade sig finnas i 80 procent av allt blod från nötkreatur man undersökte och hos 6 procent av en försöksgrupp på tusen vuxna personer.
  
Som en pärla
   Bakterien har tidigare inte kopplats till någon sjukdom, inte förrän nu.
   Kajander och mikrobiologen Neva Ciftcioglu rapporterar i Science (980710) att de hittat bakterien i samtliga 30 mänskliga njurstenar de undersökt.
   Därför misstänker de att den spelar en viktig roll för bildandet av njursten. Orsaken är att bakterien bygger ett kalciumrikt skal av apatit omkring sig. Apatit är en väsentlig beståndsdel i njursten och vid kalkanhopning i mänsklig vävnad.
   Skalet kan i sin tur bli en kärna för ytterligare kalkbildning så att en njursten så småningom byggs upp. Principen är densamma som när det bildas en pärla runt ett litet sandkorn i en mussla.
   Bakteriernas hårda skal innebär att de har ett bra skydd mot de flesta typer av antibiotika.
  
Magsårsbakterie
   Blodet innehåller ämnen som skall förhindra att apatitkristaller klumpar sig samman. Men de finländska forskarna tror att bakterien kan slinka undan genom att lämna blodbanorna och infiltrerar vävnader i stället.
   Kajanders teori möts med stort internationellt intresse även om bakteriernas betydelse för bildandet av njursten ännu inte anses fullt bevisad. Fler studier behövs.
   Men om misstankarna bekräftas är det inte första gången bakterier visar sig vara boven vid sjukdomstillstånd som tidigare ansetts ha andra orsaker. Det bästa exemplet är upptäckten av magsårsbakterien som gjort effektiv behandling möjlig. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan