Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 11 JULI 1998
 

Så här styrs den svenska maffian
Maktkampen i den undre världen har redan skördat flera dödsoffer
Fyra brutala avrättningar, bomber och en rad attentat.
  Polisen jobbar nu intensivt med utredningarna kring den maffialiknande brottsligheten.
  Aftonbladet har kartlagt de olika grupperingarna som i dag styr den undre världen i Sverige.

Våld och knark vanliga inslag
Grupperna som styr den undre världen i Stockholm och i övriga Sverige:

Kriminella jugoslaviska grupper:
Narkotika-, cigarrett- och spritsmuggling. Spelklubbar och beskyddarverksamhet. Använder ibland restaurangverksamhet som täckmantel.

Mc-kriminalitet:
Uppdelade på en rad olika klubbar i Sverige. Består i stort sett uteslutande av svenskar eller andra nordbor. Flera sysslar med indrivning och torpedverksamhet.

Porrmaffian:
Styrs i huvudsak av svenskar. I Stockholm har den ena ägargruppen fört ett krig mot konkurrenterna. Bomber och skott-attentat har avlöst varandra.

Öststats-maffia:
Kriminella från Estland och Ryssland. Jobbar med smuggling av bilar, båtar, cigarretter och sprit. Har även gjort försök med kidnappning och annan grövre brottslighet.

Kriminella kosovoalbanska grupper:
Ligger enligt polisen bakom mellan 80 och 90 procent av all heroinsmuggling till Sverige. Grupper finns spridda över Europa och misstänks samarbeta över gränserna.

Eko-brottsgrupper:
Består nästan uteslutande av svenska män. Samarbetar ofta i olika konstellationer – plundrar bolag, fifflar med moms och omfattande bedrägerier. Flera anlitar torpeder.

Rånarligor:
Under senaste decenniet har flera mycket avancerade och aktiva rånargrupper uppträtt. Ligorna består intakta under serier av rån. Arbetar ofta med militär precision och utför allt fräckare kupper, ibland mot flera banker vid samma tillfälle.
   Polisen kan konstatera att det skett en i det närmaste explosionsartad utveckling på brottsfronten. Ligor gör upp med varandra och man skyr inga medel.
  Mordet på puben Brother Tuck är det fjärde mordet på kort tid i gangsterkriget i Stockholm.
  När en 21-årig man mördade en av den undre världens förgrundsfigurer, Dragan Joksovic, den 4 februari i år på Solvalla, blev det starten för en maktkamp bland olika maffialiknande grupperingar.
  Bara minuterna efter skotten började en livlig mobiltelefontrafik mellan olika grupper av jugoslaviska kriminella. Några samlades också till direkta rådslag.
  Det var upplagt för en maktkamp i den så kallade jugoslavmaffian.
  Initierade polismän har för Aftonbladet pekat ut en 29-årig jugoslavisk man som något av en tänkbar efterträdare till Dragan Joksovic.
  29-åringen förekommer i en rad utredningar och misstänks för avancerad brottslighet. Samtidigt finns det flera andra jugoslaver som också vill ta Joksovics plats.
  Vid sidan om denna maktkamp finns också jugoslaver som jobbar inom andra grupperingar. Det gäller bland annat en före detta proffsboxare som har varit hårt knuten till ett av Stockholms porrimperier.
  – Det är mer affärsmannastuket som gäller i ”juggemaffian”, att ha kostym och vara flott. Då platsar inte någon flummig gatuboxare. Han kan inte komma och sätta sig vid samma bord och tro att han är jämbördig, säger en utredare.

Restauranger som kulisser
   Kriminella jugoslaviska grupper har varit etablerade på många håll i Sverige under flera decennier. Både i storstäder, men även i landsortsstäder.
  – Basen för många har varit narkotika naturligtvis, men som kuliss används restaurangbranschen, fortsätter utredaren.
  Som Aftonbladet berättade igår arbetar polisen delvis efter teorin att maffiakriget har sitt ursprung i en stulen cigarettlast.
  Förra sommaren gick en långtradare med släp, lastad med cigaretter, från Belgrad till Sverige. Bakom leveransen fanns Zeljko ”Arkan” Raznjatovic, ökänd krigsförbrytare i det forna Jugoslavien. Under kriget ledde han privatarmén ”De serbiska tigrarna” som anklagas för svåra krigsförbrytelser.
  Arkan vistades under slutet av 70-talet här i Sverige och utförde bland annat bankrån.
  Men ”De serbiska tigrarna” påstås ha gjort stora vinster på smuggling.

Tog själv hand om cigaretterna
   Cigarettlasten var värd fyra miljoner kronor – det dubbla hos konsumenterna.
  Enligt uppgifter från både polisen och personer med insyn i jugoslavmaffian skulle Dragan Joksovic ta hand om och distribuera lasten när den väl kom till Sverige.
  Joksovic utsåg i sin tur en medhjälpare, en 25-årig jugoslavisk medborgare bosatt i Sverige. Mannen är dömd för flera brott.
  Enligt flera olika uppgifter bestämde sig den 25-årige mannen och den nu mördade 36-åringen för att själva ta hand om cigarettlasten.
  Men för att kunna distribuera den väldiga mängden cigaretter anlitade de två männen ytterligare personer ur den undre världen – en 45-årig misstänkt heroinsmugglare och den tidigare proffsboxaren som är knuten till Carl Serungs porrimperium.
  Stölden var en direkt utmaning mot Arkan och hans förlängda arm i Sverige – Dragan Joksovic.
  – Därför skulle hämnd utkrävas. Arkan sände några av sina män till Sverige, berättar en av Aftonbladets uppgiftslämnare.
  Vissa uppgifter säger att ”dödspatrullerna” skulle bestå av närmare tio man. Andra talar om två–tre personer som fått hjälp av människor bosatta i Sverige.
  Risken att drabbas av Arkans hämnd gjorde att en av dem som planerat cigarettstölden – den 25-årige mannen som ursprungligen skulle ta emot lasten för Joksovics räkning – gjorde avbön.
  Enligt rykten i den undre världen skulle mannen därför se till att Arkan på något sätt kunde komma åt den 36-åring som sköts i torsdags.
  Men 36-åringen fick höra talas om avbönen och villkoren som var förknippade med den. För att både hota och stoppa 25-åringen anlitade 36-åringen två torpeder. Dessa sökte upp 25-åringen på ett gym vid Odenplan den 13 maj i år och sköt honom i benet.
  Som en varning.

Utsattes för bombattentat
   Aftonbladets uppgiftslämnare säger att 36-åringen och den 45-årige misstänkte heroinsmugglaren tidigare tillsammans bestämt sig för att slå tillbaka mot Dragan Joksovic.
  Under vintern skulle de ha förmått den 21-årige mannen att mörda Dragan Joksovic på Solvalla den 4 februari – för att skydda sig själva.
  Efter attentatet på Solvalla har den 45-årige misstänkte heroinsmugglaren mördats.
  Han sköts till döds vid Gärdet den 6 juni. Dessförinnan hade hans bil utsatts för ett bombattentat vid Karolinska sjukhuset.
  I torsdags mördades 36-åringen med ett automatvapen inför 60 gäster på puben Brother Tuck på Södermalm i Stockholm.
  Men det har också förekommit strider i andra kriminella grupper.
  En relativt ny företeelse i Sverige är de kriminella mc-grupperna. Det började med att Hells Angels etablerade sig i Malmö, sen kom även andra liknande organisationer.

Slutar i rena utpressningarna
   I dag finns närmare ett tiotal klubbar som enligt polisen sysslar med kriminalitet.
  Många av de här personerna har specialiserat sig på indrivningar som ofta slutar i rena utpressningar.
  Den är en hård värld och så sent som den 18 juni mördades Brödraskapets president Daniel Fitzpatrick. Han hyllades av medlemmarna i gruppen som en krigare i dödsannonsen.
  Fitzpatrick som bland annat var dömd för grovt rån muckade från sitt fängelsestraff tidigt i våras. Kort efter gick den 46-årige man som hade varit president i Brödraskapets gren utanför fängelserna över till Hells Angels.
  I samband med detta skedde också en del interna stridigheter och Brödraskapet försvagades.
  – Man ska ha klart för sig att många av de här som var med i Brödraskapet är grovt kriminella. Några begår regelmässigt och impulsivt olika brott och har svårt att inordna sig i såna här organisationer, säger en polis vid rikskriminalen.
  En av de mer långvariga maktkamperna har utspelat sig inom olika grupperingar i porrbranschen.
  Carl Serung har stått på ena sidan och hans gamla kolleger på den andra. Båda grupperna har haft två porrklubbar var.

Skottlossningar avlöser varandra
   Serung misstänks med hjälp av torpeder ha slagit till mycket hårt, bland annat har bomber och skottlossningar avlöst varandra. Serungs motståndare har både hotats med skjutvapen och skadats vid skottattentat.
  Aftonbladets kartläggning visar att många i den undre världen har dragits in i brottslighet via jobb som dörrvakter. Det gäller bland annat flera misstänkta utpressare som driver in pengar.
  Några dörrvakter har också sökt sig till den kriminella mc-gruppen Brödraskapet.
  – Det finns exempel på före detta dörrvakter som närmast bildat ligor, säger en spanare till Aftonbladet.
  Många av de torpeder som driver in pengar arbetar ibland på uppdrag åt ekobrottslingar. Polisens underrättelseenheter har tecknat nätverk som visar kriminella kroppsbyggares kontaker med kända ekobrottslingar.
  Det finns i dag en rad olika ekobrottslingar med stor makt i den undre världen. Flera av dem lever på en mycket hög nivå och rör sig med enorma summor.
  Aftonbladets kartläggning visar också en rad olika etniska grupper som har specialiserat sig på olika typer av brottslighet.
  Traditionellt har en del turkiska grupper sysslat med heroinsmuggling. Denna verksamhet har på senare tid mer och mer tagits över av kosovoalbanska ligor.
Text: Lennart HåårdText: Leif Kasvi   Den finns tecken på att den ryska maffian nu också håller på att etableras i Sverige. Polisens underrättelseenheter har även rapporter om en omfattande rysk penningtvätt i Sverige. Maffian i öst misstänks investera hundratals miljoner kronor i fastigheter och annat här i landet.

Fler nyheter