Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 8 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:33

Finansmannen Seth-Roland Arnér dömd till sex års fängelse
GÖTEBORG. Finansmannen Seth-Roland Arnér dömdes på onsdagen av hovrätten för västra Sverige till sex års fängelse och näringsförbud för bland annat grovt skattebedrägeri och grov oredlighet mot borgenär.
   Hovrätten skärper därmed kraftigt straffet för Arnér, för några år sedan Göteborgs rikaste person. Han dömdes 1997 av Göteborgs tingsrätt till tre års fängelse och näringsförbud.
   Hovrätten beslutade dock att Arnér inte ska häktas.
   Arnérs försvarare, advokat Hans Strandberg, hade yrkat på ett frikännande.
   - Jag är väldigt överraskad. Självfallet måste vi försöka överklaga den här domen, säger han till TT.
   Ekobrottsutredningen kring Arnér har handlat om skalbolagsaffärer, filmrättigheter och lastpallar av papp. Till skillnad från tingsrätten så går hovrätten på åklagarnas linje. Arnér frikänns endast på en åtalspunkt.
  
Filmrättigheter
   Den springande punkten i målet har varit de tre aktiebolagen Palp Film, Vinkelfilm och Valvet Film som såldes av tidningskoncernen Herenco i Jönköping till Arnér.
   Medan tingsrätten valde att inte pröva frågan om filmrättigheterna, så anser hovrätten att det verkligen handlar om grova skattebedrägerier. Arnérs bolag hade gjort skatteavdrag för filmrättigheter för 61 miljoner kronor.
   Alla parter i målet har varit överens om att filmrättigheterna var falska. Frågan var om Arnér kände till det eller om han blev lurad av den danske säljaren.
   Hovrätten skriver i domen att ”brotten har utgjort led i en brottslig verksamhet som varit särskilt noggrannt planlagd och bedrivits i stor omfattning...”.
   Rätten var dock inte enig när det gällde filmrättigheterna. En av ledamöterna anser inte att åtalet kring filmrättigheterna är styrkt.
  
Fler dömda
   Arnér fälls också för de 25 miljoner kronor som betalades till bankkonton i Gibraltar och Schweiz. Pengarna kom från Vinkelfilm AB - trots att bolagets skatteskuld var mer än 23 miljoner kronor.
   För några år sedan hade Arnér en taxerad inkomst på 120 miljoner kronor. Nu hävdar han att förmögenheten är borta.
   Arnérs 45-årige kompanjon döms till tre års fängelse och näringsförbud och en 49-årig medarbetare till två års fängelse.
   En 48-årig affärsman frikänns helt medan tre företagare döms till ett års fängelse vardera.
   Svenska staten har tidigare krävt Arnér och kompanjonen på 34 miljoner kronor i skadestånd plus ränta. Den processen kan nu starta i tingsrätten såvida inte målet först vandrar upp i Högsta Domstolen.
  
Annika Hansson/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan