Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 2 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 16:59

Kan tryffel och goliatmusseron odlas i Sverige?
STOCKHOLM. Kantarellforskaren Eric Danell var först i världen med att odla kantareller i växthus. Nu går han vidare med försök i det fria på en rad platser i Sverige.
   Och nästa utmaning blir att försöka odla tryffel, goliatmusseron och andra läckra matsvampar.
   För två år sedan lyckades Eric Danell, svampforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, visa att det faktiskt går att odla kantareller.
   Nu går han vidare med försök att odla kantareller direkt i skogen eller på åkermark. Omkring 600 halvårsgamla tallplantor med kantarellmycel (svamptrådar) har grävts ned på 24 försöksytor i landet, från Skåne i söder till Dalarna i norr.
   Plantorna har satts i nedlagd åkermark, gles skog som i dag saknar kantareller och gles skog med kantareller. Tidigast om tre år räknar Eric Danell med att kunna skörda - de eventuella - guldgula frukterna av försöket. Det han framför allt vill ha svar på är vilka marker som är lämpligast för kantarellodling och var kantarellerna växer snabbast.
  
Genväg till snabbt resultat
   Att odla kantareller på nedlagd åkermark vore det mest lönsamma. Men med åkermarkens normalt höga kvävehalter och ibland dåliga dränering är oddsen där dåliga.
   - Fast det vore förstås jätteroligt om det visade sig att jag har fel, säger Eric Danell.
   En gammal uppfattning är att det dröjer trettio år innan kantarellerna börja sticka upp sina gula hattar i avverkad skog. Men så lång tid tar det inte i Danells försök, snarare två-tre år. Han tar nämligen genvägen över färdigt kantarellmycel, framställt i laboratorium.
   Men svampforskarna nöjer sig inte med kantarellodlingar. Nästa steg är att försöka odla tryffel, goliatmusseron och andra eftertraktade matsvampar i det kalla norr.
  
Dyrbar goliatmusseron
   Eric Danell tror att den i dag sällsynta sommartryffeln kan få ett uppsving i Sverige om det kan odlas kommersiellt. Tänkbara nya odlingslokaler är Gotland, där den redan växer, och Skåne med sin kalkhaltiga mylla.
   - Får vi de forskningsanslag vi sökt är det bara att tuta och köra, säger han. Lyckas vi få i gång en svensk tryffelodling skulle vi på sikt kunna försörja hela Norden med tryffel.
   En annan hett eftertraktad matsvamp som växer i Sverige är goliatmusseronen. En enda fruktkropp kan i Japan betinga ett pris på 800 kronor. Hur stort bestånd som finns här utreds nu och försök pågår med att i laboratorium isolera mycel, precis som man tidigare gjort med kantareller.
   På fredagen inleds världens första expertkonferens om ätliga matsvampar med åttio deltagare från 26 länder vid SLU i Uppsala.
  
P O Lindström/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan