Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 1 JULI 1998
 

Nazister rev ned porr på museet

Nerrivna porrbilder SLUTET FÖR PORRBILDERNA Av de kontroversiella porrbilderna återstår nu endast lite sönderrivna pappersslamsor.
Foto: TOMMY MARDELL

Känd våldsman leder misstänkta gruppen
Utställningen med nakenbilder på unga pojkar på Historiska museet är stängd.
  Bilderna är sönderrivna. Bakom dådet döljer sig den nynazistiska gruppen Nationell Ungdom, där 31-årige Klas Lund, rasist och tidigare VAM-anhängare, är en av förgrundsfigurerna.
   De omstridda bilderna på tonårspojkar i utmanande ställningar i utställningen ”Soft Core”, (mjukporr), gick ett drastiskt öde till mötes.
  Kulturhuvudstad 98 som arrangerat utställningen, har anklagats för att sprida barnporr och har också blivit polisanmälda. Trots kraftiga protester med krav på att bilderna skulle tas bort har fotografen Donald Maders bilder fått hänga kvar.
  Ända tills i går.
  Strax före middagstid i klev ett gäng ungdomar in på Historiska museet.

– Konstigt att det inte hänt tidigare
   En kort stund senare rusade de ut genom personalingången, som ligger alldeles intill utställningslokalen.
  Kvar på golvet låg de sönderrivna bilderna, men också en bunt flygblad från organisationen Nationell Ungdom med rubriken ”Till kulturens försvar”.
   – Det är fruktansvärt tråkigt det som hänt, men jag är mer förvånad över att någonting inte inträffat tidigare, menar Maud Enberg-Peterson, informationsansvarig på museet.
  – Jag hade onekligen fördragit att utställningen fått gå en stilla död till mötes i stället för det här.
  Bilderna satt enkelt uppsatta med vanliga knappnålar. Därför var de också lätta att i ett obevakat ögonblick snabbt slita ned.
   Museets vakter hann inte se vad som hände inne i utställningshallen.
  Polisens tekniker har säkrat flera finger- och skoavtryck, men sent i går kväll hade ännu inga gripanden gjorts.
   – Det här handlar ofta om kategorier som vi normalt sett inte har att göra med, kommenterar Kent Norberg, kriminalinspektör vid citypolisen.
  Organisationen Nationell Ungdom är en gruppering i Stockholmstrakten, som samlar framförallt yngre, studerande pojkar.

Hyllar en rad våldsdåd
   I flygbladen som lämnats kvar frågar de sig hur det kommer sig att ”destruktiv och degenererad konst dominerar kulturhuvudstadsåret”.
  ”Degenererad Konst”, är en fras som hörts tidigare.
  Fast i Nazityskland.
  Nationell Ungdom är en utbrytargrupp från Sverigedemokraternas ungdomsgrupp och bildades för drygt två år sedan. Det är också Svenska motståndsrörelsens ungdomsförbund, där Klas Lund är redaktör för rörelsens tidning, Folktribunen.
  Tidningen hyllar en rad våldsdåd.
  Redaktören, Klas Lund, låter hedra såväl mordet av Gerard Gbeyo i Klippan 1995, som misshandeln av Kyriakos Lalos i Ytterby 1997.
  Klas Lund är själv dömd för dråp på Ronny Landin, som midsommarafton 1986 försökte försvara några invandrare på Nickstabadet i Nynäshamn. Lund är även dömd för bankrån.
  I Folktribunen beskrivs missdådarna som ”vårt folk”.
  Nationell Ungdom vägrar kommentera sabotaget på Historiska museet, men hänvisar i stället till att man genom handling tänker bekämpa destruktiva fenomen.


Fler nyheter