Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 30 JUNI Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:54

Krögarmord ett nytt Lindome - tre misstänkta släppta ur häkte
STOCKHOLM. Tre misstänkta för mordet på en krogägare i Solna förra våren släpptes på tisdagen överraskande på fri fot. Svea hovrätt konstaterar att skäl för häktning inte längre föreligger.
   Beslutet innebär sannolikt att ingen kommer att dömas för mordet. Jurister talar redan om ett nytt Lindomefall.
   - Jag är bestört över hovrättens beslut, säger chefsåklagare Bjarne Rosén till TT. Han vill avvakta med ytterligare kommentarer till efter hovrättens dom om en dryg vecka.
   Jurister som TT talat med drar paralleller till det så kallade Lindomemålet. Där friades två män från ett mordåtal eftersom de skyllde på varandra. Båda hade varit på brottsplatsen, men man kunde inte avgöra vem som var den skyldige.
   I det nu aktuella målet har den huvudmisstänkta 25-åriga kvinnan erkänt att hon dödat krogägaren i nödvärn sedan denne försökt våldta henne.
   Men hennes berättelse stämmer inte med tekniska fynd. Hon har vidare ändrat sin berättelse flera gånger. Åklagaren tror att hon ljuger för att skydda de verkliga mördarna.
  
Ingen döms för mordet
   Åtalet bygger i stället på att de två männen, 25 och 29 år, gemensamt dödat krogägaren. De nekar båda till mord. Åklagaren har inte kunnat ange vem av dem som utdelat det dödande slaget och inte heller exakt var i restauranglokalerna detta skett.
   Utgången tycks bli densamma som i Lindomefallet, det vill säga att ingen döms för själva mordet.
   Männen har erkänt brott mot griftefrid, som bestått i att de hjälpt kvinnan att dumpa offret i Mälaren utanför Lovön.
   De två männen och den 25-åriga kvinnan dömdes i tingsrätten till tio års fängelse vardera för mord. En 23-årig kvinna dömdes till sex år för medhjälp. Hon släpptes på fri fot för en tid sedan.
   Och på tisdagen släpptes alltså även de tre huvudmisstänkta.
  
”Svaga bevis”
   Deras advokater var mycket nöjda med hovrättens beslut, vilket de tolkar som att deras klienter kommer att frias från mord.
   - På sin höjd kan de bli dömda för brott mot griftefrid. Jag tror att domstolen godtagit min klients invändning om nödvärn, säger advokat Gösta Bergman, som företräder den 25-åriga kvinnan.
   Advokat Kerstin Koorti anser att åklagarens bevisläge varit svagt.
   - Man kan inte döma någon på ett sådant här material, säger Koorti, som företräder den 25-årige mannen.
   De misstänktas motiv kan enligt åklagaren ha varit att krogägaren hindrat deras planer på att ta över en del av hans krog.
  
Ewa Tures/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan